Ingredients
Vaniljkaka
- 100 g smör
- 2 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 dl Semper Finmix (glutenfri mjölmix)
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver/vaniljpasta (alt 2 tsk vaniljsocker)
- 0,5 tsk Xantangummi (alt. 1 tsk Psylliumfröskal)
- 1 dl mjölk
Vaniljfluff
- 2 dl vaniljsås
- 1 dl vispad grädde
Garnering:
- 9 st jordgubbar till garnering
- 2 dl vispad grädde
Instructions
1.Smält smöret till kakan och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda mjölmix, xantangummi/psylliumfröskal, bakpulver och sikt ner i äggblandningen med hjälp av en mjölsikt eller sil, vänd försiktigt runt till en klumpfri smet utan att vispa.
3. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
4. Rör nu ner det smälta smöret och rör tills allt blandats väl (utan att vispa).
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med måtten ca 15 x 20 cm, häll i smeten och bred ut jämt i formen.
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min i 200 grader. Kakan ska precis stanna. Låt svalna
7. Gör vaniljsåsen eller använd färdig på tetra, rör försiktigt ner den vispade grädden till en fluffig vaniljsås.
8. Häll upp vaniljfluffet i botten av 6 st skålar, lägg på en bit vaniljkaka och toppa med vispad grädde.
9. Dela en jordgubbe i fyra bitar och lägg runt om kakan, avsluta med en halverad jordgubbe på toppen.
Notes
- Xantangummi finns att köpa i vanliga mataffärer i glutenhyllan – xantangummi är ett konsistensmedel från majs och hjälper till så att kakan inte blir smulig. Går att byta ut mot Pysilliumfröskal.
- Prep Time: 30
- Cook Time: 20