Ingredients
Scale
- 75 g smör
- 3 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 3 dl mjölmix, tex. Finax röda mix
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk Psylliumhusk (fr Lindroos)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk
- 1–2 msk kakao – blandas med 1/3 del av smeten
Instructions
- Smält smöret, ställ åt sidan att svalna.
- Vispa ägg och ströcker pösigt några minuter. Blanda mjölmix, bakpulver, Psylliumhusk och vaniljsocker i en bunke och häll ner lite i taget i äggblandningen. Vänd runt mjölblandningen försiktigt utan att vispa för att behålla luftbullorna i smeten.
- Tillsätt mjölk och smält smör, vänd runt med en slickepott till en jämn smet.
- Häll upp ca 2 dl av smeten i en annan bunke och rör ner kakao, mängd efter hur mycket chokladsmak man vill ha.
- Smöra och bröa en sockerkaksform ca 1 ½ liter, tänk på att använda glutenfritt ströbröd. Häll i hälften av den ljusa smeten, häll därefter i chokladsmeten runt om i formen och avsluta med resten av den ljusa smeten. Ta en gaffel, kniv eller tex. potatissticka och dra runt i formen något varv för att kakan ska bli marmorerad.
- Grädda på falsen längst ner i ugnen i 35-40 min, 175 grader, kontrollera med en potatissticka att kakan är klar (potatisstickan ska vara torr).
Låt kakan stå och kallna i formen ca 10 min, stjälp sedan upp kakan på ett galler eller ett fat och svalan helt innan den skärs i bitar.