Tigerkaka, glutenfri saftig kaka
Glutenfri tigerkaka med smak av vanilj och choklad med ett coolt mönster när man blandar de båda smakerna – särskilt uppskattad av barnen!
Hej på er!
Tigerkaka är en riktigt uppskattad kaka som barnen här hemma ofta önskar när vi ska baka något. Och vi vuxna tackar ju inte heller nej till det – så gott med både vanilj och chokladsmak!
I den här kakan har jag Psylliumhusk för att undvika att kakan blir smulig men den går att utesluta om man inte vill använda det eller har det hemma.
Även om det är sjukt svårt att hålla sig och låta den färdiga kakan svalna så skulle jag ändå rekommendera dig att ha tålamod och skära i kakan när den nästan är helt kall för bäst resultat 🙂
Till picknick och utflykter bakar vi ofta tigermuffins istället som går lite fortare!
Receptet på tigermuffins finns HÄR.
Lycka till! / Kram Linda
(lämna gärna en kommentar och sätt betyg på receptet längst ner på sidan – tack!)
Glutenfri Tigerkaka
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 75 g smör
- 3 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 3 dl mjölmix, tex. Finax röda mix
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk Psylliumhusk (fr Lindroos)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl mjölk
- 1–2 msk kakao – blandas med 1/3 del av smeten
Instructions
- Smält smöret, ställ åt sidan att svalna.
- Vispa ägg och ströcker pösigt några minuter. Blanda mjölmix, bakpulver, Psylliumhusk och vaniljsocker i en bunke och häll ner lite i taget i äggblandningen. Vänd runt mjölblandningen försiktigt utan att vispa för att behålla luftbullorna i smeten.
- Tillsätt mjölk och smält smör, vänd runt med en slickepott till en jämn smet.
- Häll upp ca 2 dl av smeten i en annan bunke och rör ner kakao, mängd efter hur mycket chokladsmak man vill ha.
- Smöra och bröa en sockerkaksform ca 1 ½ liter, tänk på att använda glutenfritt ströbröd. Häll i hälften av den ljusa smeten, häll därefter i chokladsmeten runt om i formen och avsluta med resten av den ljusa smeten. Ta en gaffel, kniv eller tex. potatissticka och dra runt i formen något varv för att kakan ska bli marmorerad.
- Grädda på falsen längst ner i ugnen i 35-40 min, 175 grader, kontrollera med en potatissticka att kakan är klar (potatisstickan ska vara torr).
Låt kakan stå och kallna i formen ca 10 min, stjälp sedan upp kakan på ett galler eller ett fat och svalan helt innan den skärs i bitar.