Ingredients
Scale
Tårtbotten:
- 100 gram mjukt smör
- 1 ½ dl strösocker
- 5 st äggulor
- ½ dl mjölk
- 2 dl glutenfri mjölmix, tex Finax röd (innehåller laktos, välj annan mix för laktosfritt)
- 2 tsk bakpulver
Maräng:
- 5 st äggvitor
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl flagad mandel (kan uteslutas för nötfri tårta)
Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl Lemoncurd, hemgjord (recept här) eller köpt
- 1 liter färska jordgubbar
Dekoration:
- färska jordgubbar, hallon & blåbär
- citronmeliss
Instructions
- Börja med tårtbotten. Vispa smör och strösocker poröst i en bunke.
- Tillsätt äggulorna samt mjölken och vispa ihop.
- Mät upp mjölmix och bakpulver och rör ner i smeten.
- Ta fram ytterligare en bunke och mät upp hälften av strösocker till marängen samt tillsätt äggvitorna. Vispa till ett fast skum, tillsätt resten av strösockret och vispa ihop till en tjock maräng.
- Bred ut smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Bred sedan försiktigt ut marängen ovanpå och strö över flagad mandel.
- Grädda i nedre delen av ugnen, andra falsen nedifrån, i ca 40 min i 150 grader.
- Låt kakan svalna helt, skär den sedan tvärs över på hälften.
- Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Bred ut på en av bottnarna (på marängen) och lägg ut skivad färska jordgubbar. Lägg på den andra botten och dekorera med bär!
Notes
- På bilden har jag dubblat receptet för en riktigt stor tårta (ca 20 bitar)
- Prep Time: 40 min
- Cook Time: 40 min