Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Strösselkaka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Vaniljkaka

  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 6 st ägg
  • 4 dl Semper Finmix (glutenfri mjölmix)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk Xantangummi (alt. 1 tsk Psylliumfröskal)
  • 2 dl mjölk

Glasyr

  • 100 g smör
  • 200 g florsocker
  • 1 msk vatten
  • Strössel

Instructions

1.Smält smöret till kakan och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda mjölmix, xantangummi/psylliumfröskal, bakpulver och sikt ner i äggblandningen med hjälp av en mjölsikt eller sil, vänd försiktigt runt till en klumpfri smet utan att vispa.
3. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet. 
4. Rör nu ner det smälta smöret och rör tills allt blandats väl (utan att vispa).
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med måtten ca 20 x 30 cm, häll i smeten och bred ut jämt i formen. 
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min i 200 grader. Känn efter med en sticka att kakan är klar. Låt svalna
7. Rör ihop ingredienserna till glasyren.
8. Bred ut glasyren på den kalla kakan. Strö över valfritt strössel. 
9. Förvara i kyl, håller 3-4 dagar.

Notes

  • Xantangummi finns att köpa i vanliga mataffärer i glutenhyllan – xantangummi är ett konsistensmedel från majs och hjälper till så att kakan inte blir smulig. Går att byta ut mot Pysilliumfröskal.
  • Tänk på att om man använder annan mjölmix än i receptet kan resultatet bli annorlunda.
  • Prep Time: 30
  • Cook Time: 20