Kalas,  Mjuka kakor

Strösselkaka

Hej hej!

Kakor i långpanna är väl ändå ett toppenbra påfund!
Här kommer ett färgglatt förslag på glutenfritt fika till kalaset, fotbollsträningen eller kanske att ta med till jobbet?

När vi har kalas bakar jag nästan alltid allting gluten- och laktosfritt, tycker det är enklast så. Jag slipper risken för att gästerna blandar ihop specialkosten med det som innehåller gluten samt att det är så mycket enklare att göra bara en variant. Vill man inte göra en hel kaka som detta receptet avser så kan man halvera smeten och då välja en mindre form!

Lycka till!
// Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Strösselkaka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Vaniljkaka

  • 200 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 6 st ägg
  • 4 dl Semper Finmix (glutenfri mjölmix)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk Xantangummi (alt. 1 tsk Psylliumfröskal)
  • 2 dl mjölk

Glasyr

  • 100 g smör
  • 200 g florsocker
  • 1 msk vatten
  • Strössel

Instructions

1.Smält smöret till kakan och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda mjölmix, xantangummi/psylliumfröskal, bakpulver och sikt ner i äggblandningen med hjälp av en mjölsikt eller sil, vänd försiktigt runt till en klumpfri smet utan att vispa.
3. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet. 
4. Rör nu ner det smälta smöret och rör tills allt blandats väl (utan att vispa).
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med måtten ca 20 x 30 cm, häll i smeten och bred ut jämt i formen. 
6. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 min i 200 grader. Känn efter med en sticka att kakan är klar. Låt svalna
7. Rör ihop ingredienserna till glasyren.
8. Bred ut glasyren på den kalla kakan. Strö över valfritt strössel. 
9. Förvara i kyl, håller 3-4 dagar.

Notes

  • Xantangummi finns att köpa i vanliga mataffärer i glutenhyllan – xantangummi är ett konsistensmedel från majs och hjälper till så att kakan inte blir smulig. Går att byta ut mot Pysilliumfröskal.
  • Tänk på att om man använder annan mjölmix än i receptet kan resultatet bli annorlunda.
  • Prep Time: 30
  • Cook Time: 20

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star