Bröd

Sirapslimpa

Visst är det märkligt att när man inte kan få något, då vill man ha det, men när man kan få det så värdesätter man det inte?
I detta fall tänker jag givetvis på mat! 🙂
Igår blev jag nämligen så otroligt sugen på Skogaholmslimpa med skivad leverpastej och smörgåsgurka. Jag har väl aldrig tyckt att Skogaholmslimpa är något speciellt utan förknippar det med dagis och förskolans alla mellanmål, och då gillade jag inte mackor särskilt mycket…. Sen jag flyttade hemifrån och fick ett eget hushålle – som Lotta på Bråkmakargatan säger – så har vi köpt Skogaholmslimpa max 5 gånger, och då har det varit när man blivit sugen på en riktigt god leverpastejsmacka eller en med prickig korv. Det har då alltid slutat med att vi lessnat på den degiga smaken efter halva limpan 😉
Men som sagt, igår blev jag så sugen på just en sånn god pastejmacka med Skogaholmslimpa – troligtvis för att jag vet att jag inte kan få det!

Skam den som ger sig tänkte jag och bestämde mig för att baka något som påminner om limpan iaf! Jag velade bra länge om jag skulle ha i brödkryddor eller inte, men beslöt mig till sist för att ha i det iaf. En sirapslimpa med gluten i bakar man med bla rågsikt som i sig ger en del smak, den smaken ”tappar” man i och med att man bakar glutenfritt. Tyckte samken blev över förväntan och detta bröd läggs till bland favoriterna!

1 bröd
50 g jäst
50 g smör
3 dl filmjölk, standard
½ tsk salt
½ dl mörk sirap
500-550 g mjölmix, Finax (rött pkt)
ev. 0,5 tsk brödkryddor (jag använde Icas)

Smält smöret i en kastrull och tillsätt filmjölken. Värm till 37 grader, använd gärna en termometer. Häll över i en bakbunke och rör ner jästen i degspadet. Tillsätt sirap, salt och ev brödkryddor. Blanda ner mjölmixen, men spara ca 1 ½ dl till utbakningen. Rör till en jämn smet, den ska vara kladdig, och låt jäsa under bakduk i ca 30 min.

Degen efter första jäsningen


Knåda degen lätt i bakbunken, tillsätt mer mjöl tills den går att ta i utan att degen fastnar på händerna (den kommer fortfarande vara lite kladdig). Forma till en limpa, ta ev mer mjöl på händerna så går det lättare att forma limpan eftersom degen fortfarande är lite kladdig – men så ska det vara. 

Nu ska den jäsa 20 min


Låt jäsa under bakduk i 20 min. Pensla brödet med lite sirapsvatten (2 delar vatten & 1 del mörk sirap). Grädda på andra falsen nedifrån i 200 grader, ca 30 min. Låt svalna i bakduk. Skär sedan upp i skivor och lägg in i frysen för att brödet ska hålla sig färskt.

7 Comments

  • eva

    Jag håller helt emd dig, har aldrig gillat skogaholmslimpa, men nu kan jag få riktiga sug efter det, med leverpastej eller grevé på …. lustigt!

    ett tips för att få den kladdiga och söta utan, som är så typisk för limpan (plus lite härlig färg) pensla med sirap blandat med vatten ett par gånger, samt ett par gånger efter gräddningen, då blir det ett mjukt skal (om man även har en bakhanduk över när limpan svalnar)

    ha det gött!

  • Glutenfria Köket

    Tack söt 🙂
    Hihihi du känner mig du, ja det är nog lite så – försöker iaf vända det jobbiga med att vara glutenintolerant till att bli nått positivt 😀
    Puss å kram <3

  • patricia

    hahha ja visst är det typiskt. man längtar alltid efter det man inte har…
    Du är verkligen duktig gumman som bakar o står i 🙂 jag tror du tycker det är lite roligt att ha blivit glutenintolerant så du får baka nått nytt och exprementera, eller hur 😀
    Puss kram

  • Therése S

    Jamen visst är det märkligt att man kan längta så! Har också en längtan efter en riktigt smarrig skogaholmsskiva fast med ost på, och så ska det helst doppas i varm choklad så att osten smälter lite, mmmmm 😀
    Förresten, leverpastej och gurka är inte heller så tokigt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *