Ingredients
Scale
Glutenfri Saffransdeg:
- 50 g jäst, för söta degar
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 g saffran (2 pkt)
- 2 msk psylliumhusk, tex Lindroos
- 2 krm salt
- 1 ägg
- 150 g smör, rums tempererat
- 17,5 dl (925 g) glutenfri mjölmix (har använt Finax röd till detta recept)
Dekoration:
- 1 ägg till pensling
russin
Sockerlag: - 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
Instructions
- Smula jästen i en bunke och lös upp jästen med en del av den kalla mjölken, tillsätt därefter resten av mjölken. Mät upp psylliumhusk och rör ner i vätskan, låt svälla i 5 min.
- Tillsätt strösocker, saffran, salt och ägg.
- Rör ner mjölmixen lite i taget med köksmaskin eller elvisp med degkrokar på låg hastighet. Klicka ner det mjuka smöret.
- Öka hastigheten och låt maskinen arbeta degen i 5-10 minuter.
- Ta upp degen på mjölat underlag och baka ut till lussebullar.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och täck helst med plastfolie och låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
- Koka ihop socker och vatten till sockerlagen. Låt koka ett par minuter, ställ sedan åt sidan att svalna.
- Sätt ugnen på 225 grader, över och undervärme (sänk temperaturen till 215 grader vid varmluftsugn).
- Pensla bullarna med ägg och dekorera med russin. Grädda mitt i ugnen i 6-8 min beroende på storlek och tills de fått fin färg.
- Pensla bullarna direkt med sockerlagen (kan uteslutas om man vill).