Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfria saffransblommor med mandelfyllning zeina

Saffransblommor med mandelfyllning


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Glutenfri Saffransdeg:

  • 50 g jäst, för söta degar
  • 5 dl mjölk, kall
  • 1 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 2 msk psylliumhusk, tex Lindroos
  • 2 krm salt
  • 1 ägg 
  • 150 g smör, mjukt rumstempereat
  • 17 dl (925 g) glutenfri mjölmix Finax röd (används annat märke kan mängden behöva justeras uppåt el. nedåt)

Mandelfyllning:

  • 150 g mjukt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk vaniljsocker

Pensling:

  • 1 ägg

Dekoration:

  • smält smör
  • strösocker

Instructions

  1. Smula jästen i degbunken och lös upp jästen med en del av mjölken, tillsätt sedan resten av mjölken. Mät upp psylliumhusk och rör ner i vätskan, låt dra i 5 min.
  2. Tillsätt strösocker, saffran, salt och ägg. Starta maskinen (elvisp med degkrokar går också bra) och tillsätt mjölmixen lite i taget. Klicka ner det mjuka smöret och låt maskinen arbeta degen i några minuter.
  3. Riv mandelmassan och rör ihop med smör och vaniljsocker till en krämig smet.
  4. Ta upp degen på mjölat underlag och dela degen i 20 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla ut varje deg till en oval cirkel, ca 12 cm bred. Skär degen i 7 st remsor men lämna ca 2 cm av långsidan, du ska alltså inte skära rakt igenom. Bred på fyllning längs kanten du lämnade och rulla ihop till en rulle, börja rulla från långsidan med krämen. Låt degen ligga kvar på bordet och rulla ihop till en snäcka, vik in kanten under bullen, se till att den första remsan hamnar mitt i snäckan så den färdiga bullen ser ut som en blomma.  
  5. Låt jäsa i 2-3 timmar under plastfolie.
  6. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 10-12 min i 225 grader elelr tills de fått fin färg-
  7. Låt bullarna svalna. Pensla med smält smör och doppa i strösocker.