Ingredients
Scale
- 25 g jäst (alt 7 g torrjäst)
- 4 dl ljummet vatten (ca 40 grader vid torrjäst)
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk xantangummi (utvinns fr majs, fr tex. Lindroos)
- 12 g SoftBake (ger fyllighet till bröd, finns i glutenhyllan, fr Lindroos)
- 2 dl havremjöl, 90 g
- 7 dl glutenfri mjölmix, 360 g – Finax röd
Instructions
- Lös upp jästen med vattnet – används torrjäst kan detta moment uteslutas och vattnet hällas upp i bakbunken.
- Mät upp mjölmix, havremjöl, SoftBake, xantangummi, ev. torrjäst och salt i en bunke.
- Montera degkrokar på elvispen eller använd en hushållsmaskin. Vänd ner mjölblandningen i degvätskan och arbeta degen i 3-4 min för att få ett luftigt bröd.
- Olja en brödform 1,5 liter och stjälp upp degen. Strö över lite havremjöl och tryck ut försiktigt med lätt hand ut degen i formen och ut i kanterna (degen ska vara kladdig & fastnar på fingrarna).
- Låt jäsa i 30 min.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen, andra falsen nedifrån, i ca 35 min i 200 grader (över & undervärme, sänk till 180 grader vid varmluftsugn).
- Låt brödet svalna helt, skär där efter upp det i skivor.
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 65 min