Rustikt rostbröd med havre
Glutenfritt rustikt rostbröd med havre som ger en rund och god smak på brödet! Bara att arbeta ihop och låta jäsa i formen, grädda, klart!
Hej hej!
Det här glutenfria brödet erbjuder en rustik smak tack vare att det är lite havre mjöl i degen. Oj vad jag har saknat ett enkelt formbröd med en lite fylligare smak än rostbröd utan havre, och här är de nu!
Har man inte havremjöl hemma går det lika bra att mixa glutenfria havregryn till ett pulver och vips har man havremjöl.
Brödet är väldigt enkelt att baka. Inget knådande alls utan degen arbetas ihop och hälls sedan över i en brödform där det får jäsa och sedan gräddas. Det ska vara enkelt att baka glutenfritt!
Rostbrödet är gott att rosta i brödrost eller i en stekpanna. Serveras gärna med en skiva ost och marmelad på. Brödet går även utmärkt att göra smörgåstårtor av eller kanske en macka till utflykten.
Sugen på att baka någon mer av mina glutenfria bröd? Klicka HÄR för att komma till kategorin med bröd.
För att hålla brödet färskt och gott rekomenderar jag att du skivar brödet och förvarar det i frysen , bara att ta fram en skiva eller fler när du är sugen på en god macka.
I receptet har jag använt SoftBake som är en ganska ny produkt på marknaden, du hittar den i glutenhyllan i mataffären. SoftBake hjälper glutenfritt bröd att få volym och mjukhet.
Lycka till! // Linda
PrintGlutenfritt Rustikt rostbröd med havre
- Total Time: 80 min
- Yield: 1 bröd 1x
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 25 g jäst (alt 7 g torrjäst)
- 4 dl ljummet vatten (ca 40 grader vid torrjäst)
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk xantangummi (utvinns fr majs, fr tex. Lindroos)
- 12 g SoftBake (ger fyllighet till bröd, finns i glutenhyllan, fr Lindroos)
- 2 dl havremjöl, 90 g
- 7 dl glutenfri mjölmix, 360 g – Finax röd
Instructions
- Lös upp jästen med vattnet – används torrjäst kan detta moment uteslutas och vattnet hällas upp i bakbunken.
- Mät upp mjölmix, havremjöl, SoftBake, xantangummi, ev. torrjäst och salt i en bunke.
- Montera degkrokar på elvispen eller använd en hushållsmaskin. Vänd ner mjölblandningen i degvätskan och arbeta degen i 3-4 min för att få ett luftigt bröd.
- Olja en brödform 1,5 liter och stjälp upp degen. Strö över lite havremjöl och tryck ut försiktigt med lätt hand ut degen i formen och ut i kanterna (degen ska vara kladdig & fastnar på fingrarna).
- Låt jäsa i 30 min.
- Grädda brödet i nedre delen av ugnen, andra falsen nedifrån, i ca 35 min i 200 grader (över & undervärme, sänk till 180 grader vid varmluftsugn).
- Låt brödet svalna helt, skär där efter upp det i skivor.
- Prep Time: 15 min
- Cook Time: 65 min