Mjuka kakor

Rabarberkaka

Eftersom rabarber får mig att tänka på svensk sommar så tyckte jag att en rabarberkaka passade perfekt att fira nationaldagen med igår!

Detta är en väldigt lättlagad glutenfri kaka som man snabbt svänger ihop, vill man spara disk tillreder man smeten i kastrullen när smöret har smält – ställ inte tillbaka kastrullen på plattan igen bara 😉 Kakan kan varieras genom att byta ut rabarbern mot bär, tidigare recept med blåbär finns här.

IMG_0195 (2)

100 g smör
2 dl socker
2 dl potatismjöl alt. glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

1-2 stjälkar rabarber (ca 150 g)
0,25-0,5 dl strösocker, mängd beroende på hur syrlig rabarbern är

riven kokos till formen

Smält smöret i en kastrull, eller använd flytande smör (1 dl = 100 g). Tillsätt socker, vaniljsocker, potatismjöl, bakpulver och ägg, rör till en jämn smet.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter, eller klipp ut bakplåtspapper till botten av en ugnsfast form, ca 1 ½ liter, smöra kanterna och ”bröa” rikligt med kokos. Skala rabarbern och dela i hälften på längden, skär sedan i skivor och blanda med strösocker.
Häll kaksmeten i formen och fördela ut rabarbern ovanpå, grädda kakan på andra falsen nedifrån i ca 25 min, 175 grader. Låt kakan svalna och pudra lätt med florsocker. Servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Om man tål gluten kan man enkelt byta ut potatismjölet mot vetemjöl.

5 Comments

  • Waneleha

    Denna kaka ska jag prova att baka, då dottern har en massa goda rabarber vid sitt hus, (som inte ligger så långt från dig.)
    Du ska ha ett stort PLUS att du har en sån bra utskrift funktion på din webbsida, det är inte många som har det.
    Jag ser att du använder WordPress, och undrar då förstås vad tillägget/plugin) heter för utskriftsfunktionen?
    Trevlig sommar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *