Persikopaj med mandel & hemgjord laktosfri vaniljvisp
Fantastisk god persikopaj med mandel i fyllningen, går lika bra med nektarin eller aprikoser. Givetvis glutenfri!
Hej på er!
På sommaren har vi alltid nektariner och persikor hemma. Brukar oftast köpa de som säljs i en ask och nu hade jag fått tag på en ask persikor aom snabbt blev mjuka och fula. Gillar inte att kasta mat så rensade persikorna och gjorde en smarrig paj på persikobitarna som var fina – resten åkte i komposten.
Servera gärna pajen med hemgjord laktosfri vaniljvisp (recept längre ner) eller med några kulor härlig vaniljglass – mums!
Lycka till! / Kram Linda
PrintGlutenfri persikopaj med mandel & hemgjord laktosfri vaniljvisp
- Yield: 8–10 portioner 1x
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Scale
Pajskal:
- 150 g smör, kallt
- 6 dl mjölmix, tex. Finax röd (300 g)
- 1 dl strösocker
- 0.5 tsk bakpulver
- 2 msk kallt vatten
Fylling:
- 6 st persikor
- 1 dl mandelmjöl (alt. mixa 50 g sötmandel fint)
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1.5 dl strösocker
Vaniljvisp, laktosfri:
- 2 dl vispgrädde, laktosfri
- 1 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk strösocker
Instructions
- Mät upp alla ingredienser till pajdegen utom vattnet i en mixer och kör tills det är blandat, häll sedan i vattnet och kör ihop till en smulig massa.
- Häll upp smulorna i en pajform,ca 24 cm i diameter, och fördela jämt. Tryck till botten med fingrarna men lämna ca 2 cm av kanten smulig.
- Dela, kärna ur och skiva persikorna. Lägg ut i ett jämnt lager i botten.
- Vispa ihop ägg, grädde, mandelmjöl och strösocker. Häll blandningen över persikorna.
- Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min i 200 grader, kontrollera att fyllningen ”stannat” låt annars pajen grädda några minuter till. Låt svalna.
- Gör vaniljvispen medans pajen svalnar. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Vispa grädden till fast konsistens i ytterligare en bunke. Rör ner ägg bladningen och vänd runt tills allt blandats.
- Servera pajen med vaniljvispen.