Ingredients
Scale
Botten:
- 200 g smör, rumsvarmt
- 4 dl strösocker
- 4 ägg
- 3 dl gräddfil, eller byt till naturell yoghurt
- 3 msk pepparkakskrydda
- 2 tsk bikarbonat
- 6 dl glutenfri mjölmix (360 g), Finax röd
- 2 dl lingonsylt
Frostning:
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 300 g färskost
Pepparkakskottar:
- mjuk pepparkaka (använd en av de fem bottnarna)
- 50 g färskost
- glutenfria choklad cornflakes, tex från Nestlé
Dekoration:
- rosmarinkvistar
- granatäppelkärnor, färska eller frysta
Instructions
- Botten. Vispa smör och strösocker pösigt med en elvisp, tillsätt sedan äggen ett i taget och vispa till en pösig smet.
- Rör ner gräddfilen med en slickepott.
- Blanda pepparkakskrydda och bikarbonat med mjölmix. Vänd ner mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och rör till en jämn smet.
- Rör till sist i lingonsylten.
- Smöra och bröa 5 st formar (ca 20 cm i diameter) och fördela smeten jämnt mellan formarna. Använder du endast en form rekomenderar jag att mäta upp smeten i fem skålar först för att få så jämna bottnar som möjligt.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 min i 200 grader (över- & undervärme). Låt bottnarna svalna helt.
- Frosting. Mät upp ingredienserna till frostingen i en bunke och vispa ett par minuter tills den är fluffig och krämig.
- Montering. Montera tårtan (observera att endast 4 bottnar ska användas till tårtan – den femte används till kottarna). Lägg en botten på ett fat och bred på ett lager frosting, ca 0,5 cm tjockt. Lägg på nästa botten och upprepa tills de 4 bottnarna är använda. Täck tårtan med den restrerande frostningen.
- Kottar. Dela den femte pepparkaksbotten på hälften och smula ner i en bunke. Blanda smulorna med färskost och rör om till en deg som går att forma. Rulla valnötsstora bollar och forma dom droppformade och toppiga upptill. Stick in chokladflingor i degbollarna för att skapa kotten, börja nedifrån och gå runt kotten uppåt. Försök lägga de omlott för att få en naturlig form på kottarna.
- Dekorera tårtan med kottarna, rosmarinkvistar och granatäppelkärnor.