Jul,  Rulltårta

Pepparkaksrulltårta med lingonfyllning

För fyra år sedan var jag och min glutenfria rulltårta med i tidningen Hembakats julnummer som hette Baka Glutenfritt. Den var en jätterolig upplevelse! Bilderna är tagna i augusti inför julnumret, det kändes en aning märkligt att plocka fram julsakerna redan då och i värmen som var ute stå och ha julkänsla inne!

Rulltårtan gör jag varje jul och den blir alltid lika uppskattad, hoppas du också vill testa. 😊

Glutenfri pepparkaksrulltårta med lingonfyllning


2 dl glutenfri mjölmix, Finax
1 tsk Fiberhusk
3 krm bikarbonat
1 msk pepparkakskryddor
4 ägg
1,5 dl strösocker
2 msk gräddfil

Lingon- & färskostfylling:
100 g osaltat smör, rumsvarmt
300 g färskost, naturell
1 msk vaniljsocker
1,5 dl florsocker
2 msk vispgrädde
0,5 dl lingonsylt

Gör så här:

Mät upp alla torra ingredienser till rulltårtsbotten i en bunke.
Vispa ägg och strösocker fluffigt och tillsätt mjölblandningen lite i taget.
Rör ner gräddfilen.
Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 6-8 min i 225 grader.
Sockra ett bakplåtspapper och lägg den varma kakan på pappret med ovansidan nedåt, låt svalna.

Vispa smör och färskost fluffigt. Tillsätt vaniljsocker och florsocker, lite i taget, vispa till en fast och jämn smet. Vispa sist ner grädden och rör sedan i lingonsylten.

Bred fyllningen på kakan och rulla ihop från kortsidan till en rulle, skär i lagom stora bitar. Förvara i kyl.

Bilder från tidningsreportaget i Hembakats julnummer ”Baka Glutenfritt” 2016

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *