Ost och skinkpaj
Ost- och skinkpaj är en riktig klassiker som ofta hamnar på buffé bordet. Satsa på en smakrik lagrad ost så får pajen en rikigt god smak.
Pajdeg:
150 g kallt smör
5 dl (235 g) mjölmix, Finax röd
1 msk kallt vatten
Fyllning:
150 g rökt skinka
3 ägg
3 dl mjölk
150 g riven lagrad ost, tex Präst eller Norrglimt
svartpeppar
paprikapulver
Mät upp mjölmix och smör i en matberedare (med knivblad), kör tills allt blandats, tillsätt vattnet och kör ytterligare några sekunder. Tryck ut degen i en pajform, ca 27 cm, och låt pajen vila i kylen i 30 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min i 200 grader. Skär under tiden skinkan i mindre tärningar och riv osten. Vispa ihop ägg, mjölk, peppar och paprika pulver i en bunke. Låt pajskalet svalna något, lägg sedan i skinka och ost, häll äggstanningen över. Grädda mitt i ugnen i ca 35 min, 200 grader. Servera med sallad.