Description
Saftig och mjukt bröd med nyttiga morötter, solrosfröna i receptet är helt valfria!
Ingredients
Scale
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 dl kesella, 10%
- 1 tsk salt
- 1 msk honung
- 1½ dl rivna morötter
- 9 dl mjölmix (450 g), tex. Finax röd
- ½ dl solroskärnor, naturella
Pensling:
-
Lätt uppvispat ägg
Instructions
- Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken.
- Riv morötterna fint på ett rivjärn.
- Rör ner resten av mjölken i bunken och tillsätt kesella, salt, honung och de rivna morötterna.
- Tillsätt 1/3 av mjölmixen och vispa ihop med elvispens degkrokar, eller med hjälp av en hushållsmaskin, på lägsta effekt tills allt blandats. Tillsätt resten av mjölmixen, lite i taget, öka sedan hastigheten och arbeta ihop degen i några minuter till en jämn och kladdig smet.
- Olja en brödform och häll i degen, fördela degen jämt i formen och jämna till ytan. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
- Skär försiktigt sneda snitt med hjälp av en vass kniv tvärs över brödet, pensla med lätt uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 min, 200 grader. Känn efter med en provsticka att brödet är klart (stickan ska vara torr).
- Låt brödet svalna på ett galler med en bakduk över, skiva upp och förvara i frysen.
- Prep Time: 55 min
- Cook Time: 25 min