Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfritt morotsbröd solrosfrön

Morotsbröd


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Description

Saftig och mjukt bröd med nyttiga morötter, solrosfröna i receptet är helt valfria!


Ingredients

Scale
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl kesella, 10%
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • dl rivna morötter
  • 9 dl mjölmix (450 g), tex. Finax röd
  • ½ dl solroskärnor, naturella

Pensling:

  • Lätt uppvispat ägg


Instructions

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken.
  2. Riv morötterna fint på ett rivjärn.
  3. Rör ner resten av mjölken i bunken och tillsätt kesella, salt, honung och de rivna morötterna.
  4. Tillsätt 1/3 av mjölmixen och vispa ihop med elvispens degkrokar, eller med hjälp av en hushållsmaskin, på lägsta effekt tills allt blandats. Tillsätt resten av mjölmixen, lite i taget, öka sedan hastigheten och arbeta ihop degen i några minuter till en jämn och kladdig smet.
  5. Olja en brödform och häll i degen, fördela degen jämt i formen och jämna till ytan. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
  6. Skär försiktigt sneda snitt med hjälp av en vass kniv tvärs över brödet, pensla med lätt uppvispat ägg.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 25 min, 200 grader. Känn efter med en provsticka att brödet är klart (stickan ska vara torr).
  8. Låt brödet svalna på ett galler med en bakduk över, skiva upp och förvara i frysen.
  • Prep Time: 55 min
  • Cook Time: 25 min