Mjuk äppelkaka
En bit saftig, god och dessutom glutenfri äppelkaka med en härligt len vaniljsås är svårslaget!
Jag tycker att den här äppelkakan bara vinner på att bakas dagen innan den ska serveras men givetvis går det bra att äta den samma dag också. Oavsett så kommer den här kakan bli uppskattad, det är jag helt säker på!
Smaklig fika!
Till en kaka, ca 6 portioner
100 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 ägg
2 ½ dl glutenfri mjölmix, tex Semper eller Finax
1 tsk Fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
1 stort äpple
½ dl strösocker
2 tsk kanel
Mät upp smöret i en bunke och dela i mindre bitar, tillsätt socker och rör till en ”fluffig” konsistens. Blanda ner resten av ingredienserna och rör till en klumpfri smet. Smöra och bröa en form, ca 1 liter eller springform 21 cm, med glutenfritt ströbröd eller kokos. Häll ner smeten och jämna till ytan.
Skala och kärna ur äpplet, skär i tunna klyftor. Mät upp socker och kanel i en skål och vänd äppelklyftorna i blandningen, tryck sedan ner dom i kakan.
Grädda på andra falsen nedifrån i ca 50 min, 175 grader.
Servera med vaniljsås eller glass.