Lussekatter & saffransbullar
Istället för russin på lussekatterna brukar jag strö över pärlsocker – de flesta petar ju bort russinen ändå!
Till ca 40 st beroende på storlek
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl ljus sirap
1 g saffran (2 kuvert)
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 1/2 dl Kesella, naturell
1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Finax
Fyllning till saffransbullar
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Pensling
1 lätt uppvispat ägg
pärlsocker
Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av den kalla mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, saffran (mortlad med lite strösocker) och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg i maskin. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går.
Rör ihop fyllningen till bullarna med en elvisp – uteslut fyllningen om du endast vill göra lussekatter. Man kan även göra bullar av hälften av degen och lussekatter av den andra hälften.
Ta upp degen på mjölat bakbord (degen ska inte jäsa i bunken) och knåda med lätt hand. Dela degen i två delar och kavla ut en bit i taget till en stor rektangel. Bred ut hälften av fyllningen på degen och rulla ihop från långsidan, skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en bakplåt. Gör likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa 1 1/2 timme under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, 250 grader.
Goda saffransbullar med smarrig fyllning