Lussekatter
Istället för russin brukar jag strö över pärlsocker – godare tycker jag! 🙂
Till ca 40 st beroende på storlek
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl ljus sirap
1 g saffran (2 kuvert)
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 1/2 dl Kesella, naturell
1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Finax
Fyllning till saffransbullar
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Pensling
1 lätt uppvispat ägg
pärlsocker
Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av den kalla mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, saffran (mortlad med lite strösocker) och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg i maskin. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går.
Ta upp degen på mjölat bakbord (degen ska inte jäsa i bunken) och knåda med lätt hand. Forma lussekatter och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt lussekatterna jäsa 1 1/2 timme under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller lägg på russin. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, 250 grader.
2 Comments
Glutenfria Köket
Hej! Nej det behövs inte då de är kalljästa. Men om du använder torrjäst behöver du värma mjölken till 40 grader. Mvh Linda, Glutenfria Köket
Emelie
Ska man inte värma mjölken till jästen alls? Ska man bara ha kall mjölk?