Lufsa
En öländsk specialité som är som en blandning av ugnspannkaka och raggmunk men smakar inte som någon av dem egentligen 🙂 Jättegott och mättande, testa!
4-6 personer
8 medelstora potatisar
1/2 – 1 gul lök
1,5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl mjölk
2 1/4 dl glutenfri mjölmix
1 ägg
1 msk salt
500 g rimmat skivat fläsk
Rör ihop ägg, grädde, mjölk, mjölmix och salt i en bunke. Finriv potatis och lök i en matberedare, rör sedan ned i äggblandningen. Smöra och bröa en ugnsform med mjölmix, häll i smeten och lägg fläsket över. Grädda på falsen näst längst ned i 60 min, 200 grader. Lufsan ska vara kladdig när den är klar, men inte vattnig, låt den gärna vila i ca 15 min. Servera med lingonsylt och rårivna morötter.
4 Comments
Jenny
Hej! Det här receptet är det första som kommer upp när man söker på gf lufsa så jag testade 🙂 nu gör jag recpetet för andra gången & har minskat saltmängden rejält. 1 msk blev väldigt salt tyckte min familj. När man jämför med andra lufsa-recept verkar 1 tsk vara mer rimligt. I övrigt väldigt bra smet & bra konsistens på lufsan!
patrik
Lufsa är gott!!vi är på öland varje år där är det fint!!www.sportochspelkocken.se
Glutenfria Köket
Ja gör det, var jättegott 🙂
// Linda
Ing-Marie Franzén
Låter gott. Trots att vi varit på Öland så mycket har vi aldrig ätit lufsa. Vi har hållit oss till öländska kroppkakor. Men nu ska jag prova lufsa