Ljus surdegsfranska
Surdegspulvret i denna formfranska ger lite extra smak och saftighet. Variera gärna kryddan ovanpå, själv är jag väldigt förtjust i flingsalt på bröd men vill man inte ha någon krydda alls utesluter man bara detta.
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
15 g raps olja
1 tsk salt
4 msk surdegspulver, Finax (40 g)
450 g mjölmix, Finax rött pkt
(flingsalt, paprikapulver)
Smula ner jästen i en bakbunke och lös upp med en del av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet och salt. Nollställ vågen och häll i olja tills vågen visar 15 g och rör om. Väg upp mjölmix i en skål och häll ner i resten av ingredienserna. Tillsätt surdegspulvret och rör om några varv med elvispen utan att den är på, då dammar det inte lika mycket, vispa sedan degen i ca 5 min.
Olja en brödform och häll ner smeten, strö över flingsalt och eventuellt lite paprikapulver. Låt jäsa övertäckt i ca 35 min. Grädda på andra falsen nedifrån i 200 grader, ca 35 min, känn efter med en potatissticka att brödet inte är degigt, låt den i så fall stå några minuter till.
One Comment
Ing-Britt Filipsson
Var får man tag i glutenfritt surdegspulver?