Ingredients
Scale
Citronbotten:
- 4 ägg
- 2 strösocker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl glutenfri mjölmix, Semper Mix eller Finax röd
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 tsk rivet citronskal
- 1–2 msk citronsaft
Jordgubbsfyllning:
- 125 g tärnade jorgubbar, färska eller frysta
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk florsocker
Vaniljkräm:
- 5 msk vaniljsåspulver, tex. Ekströms Marsán
- 2 dl mjölk
- 1 dl vispad grädde
Garnering:
- 4 dl vispgrädde
- 10 st jordgubbar
- 1 ask blåbär
- 50 g vit choklad
- 50 g mörk choklad
Instructions
- Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke.
- Blanda mjölmix, potatismjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter, pensla kanterna med smör och bröa med glutenfritt ströbröd. Häll ner smeten och grädda näst längst ner i ugnen i ca 35 min i 175 grader. Låt svalna.
- Rör ihop mjölk och vaniljsåspulver i en bunke till en fast kräm. Rör ner vispad grädde och blanda till en mjuk kräm.
- Blanda jordgubbsbitar, florsocker och vispad grädde i ytterligare en bunke.
- Smält den vita chokladen i ett vattenbad (en skål i hett vatten i en kastrull) och bred ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna.
- Skär den kalla tårtbotten i tre delar.
- Lägg ut den första botten på ett fat och bred på vaniljkrämen. Lägg sedan på nästa botten.
- Bred ut jordgubbsblandningen jämnt över tårtbotten och avsluta med den sista biten av tårtbotten.
- Vispa grädden och spackla därefter hela tårtan med den vispade grädden.
- Riv den mörka chokladen på den grova sidan av rivjärnet och använd en sked för att trycka dit chokladen runt om tårtan längs kanten.
- Garnera ovansidan av tårtan med delade jordgubbar, blåbär och den vita chokladen bruten i bitar.
Notes
Det går bra att göra botten samma dag som tårtan ska ätas men fukta bottnarna genom att skvätta ut några matskedar mjölk jämnt över varje botten innan fyllningen läggs på för att få en saftig och god tårta!