Påsk,  Tårta

Läcker gräddtårta med citronbottnar

Underbart god och glutenfri gräddtårta med en fräsch citronbotten fylld med jordgubbar och vaniljkräm. Den rivna chokladen runt tårtan är pricken över i som imponerar!

gräddtårta citronbottnar

Hej hej!

När maken fyllde år ville jag göra en riktigt god tårta. Älskar smaken av citron i bakverk, och vad gifter sig bättre med citron än jordgubbar – given succé!

Riven choklad på kanterna av tårtan ger den en fin och elegant stil som imponerar. Det kan vara lite trixit men med en sked går det mcyket bättre än med händerna, chokladen smälter av värmen och det blir bara ett enda kladd. Sked är alltså mitt bästa tips för att få fast chokladen runt om.

Lycka till!
// Kram Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
gräddtårta citronbottnar

Läcker gräddtårta med citronbottnar


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Citronbotten:

  •  4 ägg
  • 2 strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl glutenfri mjölmix, Semper Mix eller Finax röd
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 12 msk citronsaft

Jordgubbsfyllning:

  • 125 g tärnade jorgubbar, färska eller frysta
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker

Vaniljkräm:

  • 5 msk vaniljsåspulver, tex. Ekströms Marsán
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispad grädde

Garnering: 

  • 4 dl vispgrädde
  • 10 st jordgubbar
  • 1 ask blåbär
  • 50 g vit choklad
  • 50 g mörk choklad

Instructions

  1. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke.
  2. Blanda mjölmix, potatismjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
  3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 23 cm i diameter, pensla kanterna med smör och bröa med glutenfritt ströbröd. Häll ner smeten och grädda näst längst ner i ugnen i ca 35 min i 175 grader. Låt svalna.
  4. Rör ihop mjölk och vaniljsåspulver i en bunke till en fast kräm. Rör ner vispad grädde och blanda till en mjuk kräm.
  5. Blanda jordgubbsbitar, florsocker och vispad grädde i ytterligare en bunke.
  6. Smält den vita chokladen i ett vattenbad (en skål i hett vatten i en kastrull) och bred ut på ett bakplåtspapper. Låt svalna.
  7. Skär den kalla tårtbotten i tre delar.
  8. Lägg ut den första botten på ett fat och bred på vaniljkrämen. Lägg sedan på nästa botten.
  9. Bred ut jordgubbsblandningen jämnt över tårtbotten och avsluta med den sista biten av tårtbotten.
  10. Vispa grädden och spackla därefter hela tårtan med den vispade grädden.
  11. Riv den mörka chokladen på den grova sidan av rivjärnet och använd en sked för att trycka dit chokladen runt om tårtan längs kanten.
  12. Garnera ovansidan av tårtan med delade jordgubbar, blåbär och den vita chokladen bruten i bitar.

Notes

Det går bra att göra botten samma dag som tårtan ska ätas men fukta bottnarna genom att skvätta ut några matskedar mjölk jämnt över varje botten innan fyllningen läggs på för att få en saftig och god tårta!

glutenfri läcker gräddtårta citronbottnar

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star