Klassisk fryst cheesecake
Denna klassiska cheesecake är supersmarrig och brukar alltid gå hem, även om vissa blir kinkiga när man berättar att det är ost i – så det brukar jag säga när de väl har smakat och insett att den faktiskt är god! 🙂 Enligt min mening är cheesecaken godast med solmogna, röda och söta jordgubbar till, men när det inte är säsong för just färska bär går det lika bra att servera med tinade hallon och blåbär, det blir fint att garnera med tex physalis eller stjärnfrukt. Vill man inte göra cheesecaken glutenfri till alla i sällskapet kan man enkelt hälla upp smeten i olika formar – en med glutenfria digistivekex och en med vanliga.
Till 6-8 portioner
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl strösocker
100 g Philadelphiaost
3 äggvitor
16 st Havredigestivekex Semper (eller 8 st man använder annat märke och de är större)
Smula 4 digestivekex i botten av en form, gärna med avtagbara kanter.
Vispa grädden med vaniljsocker i en skål. Vispa ost, äggula och socker pösigt i en annan skål.
Vispa vitorna till ett hårt skum i en tredje skål.
Blanda ner grädden i ostblandningen. Rör försiktigt ner äggvitorna. Häll smeten i formen med digestivekexen i botten. Smula resten av kexen ovanpå glassen. Låt stå i frysen minst 2 timmar.
Garnera med färska bär eller frukt!