Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfria kanelknutar med saftig fyllning

Glutenfria Kanelknutar med saftig fyllning


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale
  • 150 g mjukt smör
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma (2 tsk hel kardemumma, stött)
  • 1 tsk xantangummi alt. 1 msk Psylliumhusk
  • 13-14 dl glutenfri mjölmix, Finax röd

    Fyllning:

  • 150 g mjukt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk kanel 

    Garnering:
    ägg att pensla
    pärlsocker

    Sockerlag:
    1 dl strösocker
    1 dl vatten


Instructions

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör tills jästen är helt upplöst, häll på resten av mjölken.
  2. Tillsätt strösocker, ägg, salt, kardemumma (kan uteslutas), xantangummi/psylliumhusk – låt stå i 10 min om psylliumhusk används, annars kan det momentet hoppas över. 
  3.  Rör ner mjölmixen och tillsätt sedan det mjuka smöret. Degen är kladdig och det är så den ska vara, mer mjölmix kan tillsättas vid utbakningen. Låt degen jäsa i 40 min under bakduk eller lägg plastfolie över bunken. 
  4. Gör under tiden fyllningen till bullarna. Riv mandelmassan och rör ihop med smör, vaniljsocker och kanel till en smidig massa. 
  5. Mjöla ytan du ska baka på med mjölmix. Stjälp upp degen och vänd runt i mjölmixen utan att knåda. Dela degen i två delar. Om degen är kladdig och svår att hantera kan mer mjölmix knådas in men var försiktig, tänk på att en glutenfri deg ska vara lite kladdig för att inte få torra bullar. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel, mer hög än bred för att göra snurror. Ett tips är att mjöla ovanpå degen, på kavel och försiktigt lätta på degen från bakytan så den inte har fastnat. 
  6.  Bred försiktigt på hälften av fyllningen utan att trycka för mycket.
    Kanelknutar: Vik degen dubbelt och skär 1,5-2 cm breda remsor med tex en pizzaskärare. Skär nu en skåra i remsan men lämna ca 1 cm från kanten så det ser ut som ett par byxor. Tvinna de två remsorna med varandra och snurra sedan ihop till en knut, fäst änden under bullen. 
  7. Lägg bullarna i bullformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Pensla med ägg (alternativt sockerlag, se nedan) och strö över rikligt med pärlsocker. 
  8. Koka under tiden ihop sockerlagen i en kastrull, låt koka i ett par minuter tills sockret löst sig. Ställ åt sidan. 
  9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i 8-9 min. 
  10. Pensla bullarna med sockerlag så behåller de sin saftighet och ser lite extra goda ut.