Kanelknutar med saftig fyllning
Saftiga glutenfria kanelknutar med bagerikänsla kommer få vem som helst att bli lyrisk!
Hej på er!
Visst är det något speciellt med en nybakad, saftig och god kanelbulle?
Och visst borde det vara självklart att det skulle finnas även glutenfria bullar som stämmer in på beskrivningen???
Här har ni receptet ni letat efter! De bästa glutenfria kanelbullarna!
Fyllningen är magiskt god och får tankarna att gå till ett mysigt bageri med en ljuvlig doft av nybakade bullar. För att hålla bullarna saftiga penslar jag dom varma bullarna med sockerlag – det ger dom även en vacker glansighet som gör att de blir snäppet ännu bättre.
Vill även skicka med er här att en glutenfri bulldeg är KLADDIG!
Häll inte i mer mjölmix innan jäsningen, då riskerar du att få torra bullar. Knåda hellre in lite extra mjölmix innan utbakningen. I receptet har jag bakat med Finax röda mjölmix. Var beredd på att en annan sorts mjölmix inte beter sig likadant och kan ge ett annat reslutat.
Lycka till! // Linda, Glutenfria Köket
Glutenfria Kanelknutar med saftig fyllning
Ingredients
- 150 g mjukt smör
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk malen kardemumma (2 tsk hel kardemumma, stött)
- 1 tsk xantangummi alt. 1 msk Psylliumhusk
- 13-14 dl glutenfri mjölmix, Finax röd
Fyllning:
- 150 g mjukt smör
- 200 g mandelmassa
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk kanel
Garnering:
ägg att pensla
pärlsockerSockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
Instructions
- Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör tills jästen är helt upplöst, häll på resten av mjölken.
- Tillsätt strösocker, ägg, salt, kardemumma (kan uteslutas), xantangummi/psylliumhusk – låt stå i 10 min om psylliumhusk används, annars kan det momentet hoppas över.
- Rör ner mjölmixen och tillsätt sedan det mjuka smöret. Degen är kladdig och det är så den ska vara, mer mjölmix kan tillsättas vid utbakningen. Låt degen jäsa i 40 min under bakduk eller lägg plastfolie över bunken.
- Gör under tiden fyllningen till bullarna. Riv mandelmassan och rör ihop med smör, vaniljsocker och kanel till en smidig massa.
- Mjöla ytan du ska baka på med mjölmix. Stjälp upp degen och vänd runt i mjölmixen utan att knåda. Dela degen i två delar. Om degen är kladdig och svår att hantera kan mer mjölmix knådas in men var försiktig, tänk på att en glutenfri deg ska vara lite kladdig för att inte få torra bullar. Kavla försiktigt ut degen till en rektangel, mer hög än bred för att göra snurror. Ett tips är att mjöla ovanpå degen, på kavel och försiktigt lätta på degen från bakytan så den inte har fastnat.
- Bred försiktigt på hälften av fyllningen utan att trycka för mycket.
Kanelknutar: Vik degen dubbelt och skär 1,5-2 cm breda remsor med tex en pizzaskärare. Skär nu en skåra i remsan men lämna ca 1 cm från kanten så det ser ut som ett par byxor. Tvinna de två remsorna med varandra och snurra sedan ihop till en knut, fäst änden under bullen. - Lägg bullarna i bullformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Pensla med ägg (alternativt sockerlag, se nedan) och strö över rikligt med pärlsocker.
- Koka under tiden ihop sockerlagen i en kastrull, låt koka i ett par minuter tills sockret löst sig. Ställ åt sidan.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader i 8-9 min.
- Pensla bullarna med sockerlag så behåller de sin saftighet och ser lite extra goda ut.