Kanelbullar med kesella
Nybakade kanelbullar och ett glas iskall mjölk är så fantastiskt gott!! Som jag skrev tidigare har jag bakat kanelbullar och de blev jättegoda och saftiga – så till alla er som tror att glutenfritt innebär torrt och trist kan jag meddela att så inte är fallet 🙂
Till detta recept används kall degvätska och degen ska endast jäsa en gång efter att bullarna är utbakade, degen ska alltså inte jäsa i bunken. Det tar inte så mycket längre tid utan skillnaden blir längre jäsning, men då kan man passa på att göra något annat under tiden så sköter de sig själva 🙂
Till ca 40 st
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl ljus sirap
0,5 – 1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 1/2 dl Kesella, naturell
1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Semper
Fyllning
150 g mjukt smör
2 dl socker
2 msk kanel
Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, kardemumma och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg i maskin. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går, spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen.
Rör ihop fyllningen till bullarna.
Ta upp degen på mjölat bakbord (den ska inte jäsa i bunken) och knåda med lätt hand. Dela degen i två delar och kavla ut en bit i taget till en stor rektangel. Bred ut hälften av fyllningen på degen och rulla ihop från långsidan, skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en bakplåt. Gör likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa 1 1/2 timme under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel (kan uteslutas). Grädda mitt i ugnen 10-12 min, 250 grader.
Ät och njuuut!! 🙂
11 Comments
Marina
Bästa bullreceptet med kall vätska & bara 1 jäsning.
Pingback:
Rafaela
Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .
. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find numerous useful information here in the post, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .
Glutenfria Köket
Hej! Jag växlar lite mellan vilka mjölsorter jag använder, men till dessa har jag använt Semper.
Lycka till! // Linda
Glutenfria Köket
Nu har jag uppdaterat receptet, skumt för jag har precis för mig att jag hade skrivit hur de skulle gräddas, måste fallit bort! Tack för att du uppmärksammade mig 🙂
// Linda
Matilda
Använder du dig av Sempers mjölmix? =)
Charlotte
Hur ska de gräddas? Tack 🙂
Glutenfria Köket
Nu har jag fixat det 🙂 Tack tack!
// Linda
paupau
det där smöret på 150 gram kom visst inte med 🙂
Glutenfria Köket
Vad kul att du blev nöjd 🙂
// Linda
Maria
Vågade mig till slut på glutenfria bullar, efter ditt recept, och jag blev jättenöjd! Tack för det, och för alla andra fina recept 🙂