Jordgubbsgräddtårta med citronbottnar
Klassisk gräddtårta med jordgubbar och hemkokt glutenfri vaniljkräm. De glutenfria tårtbottnarna med citron ger en fräsch touch till tårtan!
Hejsan!
Den här tårtan gjorde jag när makens farmor fyllde 90 år i maj, en vacker tårta till en lika vacker kvinna. Förutom tårtan åt vi goda petit chouxer fyllda med skagenröra och en variant med smetana, röd caviar och rödlök. Till förrätt serverades en räkcocktail och till varmrätt åt vi hasselbackspotatis, grillad oxfilé, hemgjord rödvinssås och hemslagen bearnaisås. En mycket lyckad middag!
En klassisk glutenfri gräddtårta med massor av jordgubbar är svårslaget!
Passar ju lika bra till midsommar som till födelsedagskalaset.
Lycka till! / Kram Linda
Jordgubbsgräddtårta med citronbottnar
Ingredients
Scale
Tårtbotten:
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 0,75 dl potatismjöl
- 0,75 dl glutenfri mjölmix, Finax röd/bas eller Semper Mix
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk rivet citronskal
- 1 msk citronsaft
Jordgubbsfyllning:
- 250 g färska jordgubbar
- 0,75 dl vispad grädde
- 1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
Vaniljkräm:
- 1,5 dl mjölk
- 2 äggulor
- 12 g smör
- 0,25 dl strösocker
- 0,25 dl maizena majsstärkelse
- 0,25 tsk vaniljpulver/vaniljpaste alt. 1/4 vaniljstång
Garnering
- 5 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- ca 200 g färska jordgubbar
- citronmeliss
- 4 msk mjölk till tårtbottnarna
Instructions
- Börja med att koka ihop vaniljkrämen som behöver tid att svalna. Vispa ihop äggulor, strösocker, majsstärkelse och vaniljpulver (alt. skrapa ur fröna ur vaniljstången om sån används). Värm mjölken till vaniljkrämen i ytterligare en kastrull. Häll lite av mjölken i taget över äggblandningen under ständig vispning. Ställ kadtrullen på plattan och vispa hela tiden tills krämen tjocknar (den tjocknar ytterligare lite när den svalnat. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret. Låt svalna lite ställ sedan kallt.
- Tårtbotten: Vispa ihop ägg och strösocker tjockt och fluffigt, vispa i ca 5 min för att få in mycket luft. Mät upp mjölmix, potatismjöl och bakpulver och vänd ner i äggblandningen utan att vispa. Tillsätt rivet citronskal och citronsaften. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform 18-20 cm, smöra och bröa kanterna med glutenfritt ströbröd. Grädda mitt i ugnen i 30 min, 175 grader. Låt svalna i formen. Dela den kalla botten i tre delar.
- Vispa grädde och vaniljsocker till jordgubbsfyllningen, skär jordgubbarna i 2×2 cm bitar och blanda med grädden. Lägg en tårtbotten på ett fat och fördela 2 msk mjölk på botten, bred ut jordgubbsfyllningen på botten. Lägg på en tårtbotten ovanpå.
- Vispa grädden till vaniljfyllningen och blanda med vaniljkrämen. Fördela ut de sista 2 msk mjölken på botten och bred ut vaniljkrämen. Lägg på sista botten. Hit kan tårtan förberedas dagen innan, slå då in tårtan i plastfolie.
- Garnera tårtan med vispad grädde blandat med vaniljsocker, spritsa grädden runt om och ovanpå tårtan. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.