Halloweentårta – Fransk chokladtårta
Tidigare i veckan hade jag lovat dottern att göra en tårta till halloween, och den första tanke som dök upp var att det skulle bli en tårta med spindlar och marshmallows-spöken. Att den blev en fransk chokladtårta berodde på att jag var så sjukt chokladsugen i lördags 🙂 men också för att det är en av många tårtor som jag velat göra glutenfri – resultatet var mycket gott! 🙂
Tårtan är väldigt mäktig så även om den verkar liten så kommer den att räcka, särskilt om man serverar den som efterrätt 🙂
10-12 bitar
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1,25 dl strösocker
1,5 dl mjölmix, Finax röd
Glasyr:
12 g smör
0,5 dl vispgrädde
75 g mörk choklad
Garnering:
nougat
mörk choklad
1½ tsk vatten + 1 dl florsocker
6 st minimarshmallows
Smält smör och choklad i en kastrull på medelstark värme under omrörning, passa noga så att det inte bränns, ta av kastrullen från värmen när chokladen smält. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd ner mjölmixen med en slickepott, tillsätt sedan chokladblandningen och vänd ihop till en jämn smet.
Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform, 20 cm i diameter (köpte min på ÖB), och smörj sidorna med smör. Häll ner smeten och grädda kakan på andra falsen nedifrån, ca 20 min i 175 grader. Kakan ska vara kladdig i mitten och utåt kanterna. Låt kakan kallna en stund och ta sedan loss kanten på springformen och ta bort bakplåtspappret, lägg sedan upp kakan på ett fat och låt kallna.
Gör glasyren när kakan kallnat. Börja med att hetta upp grädde och smör i en kastrull, ta sedan av kastrullen från plattan. Rör ner chokladen i smörblandningen och rör tills den tjocknat. Låt blandningen svalna lite och bred på kakan. Ställ tårtan i kylen.
Servera med vispad grädde, ta gärna fram kakan en stund innan servering så den inte är kylskåpskall.
Garnering och dekoration
1. Lägg nougaten till spindelkropparna i kylen.
2. Smält mörk choklad till spindelbenen. Låt chokladen svalna lite och häll sedan i en plastpåse, klipp ett litet hål i ena hörnet och spritsa ut L formade ben på ett smörpapper, ställ in i kylen.
3. Dekorera minimarshmallows med smält choklad, använd en tandpetare som ”pensel”
4. Forma nougaten till 3 st spindelkroppar, stora som vindruvor ungefär. Ställ in i kylen.
5. Rör ihop vatten och florsocker till kristyren. Spritsa ett spindelnätsmönster på tårtan med hjälp av en sprits (eller på samma sätt som chokladen ovan), börja med ringarna runt om tårtan och avsluta med linjer inifrån och ut.
6. Placera ut spindelkropparna på tårtan och sätt dit benen på spindlarna. Använd en tandpetare för att göra ögon och näsa med kristyren som blev kvar. Rita dit en mun och gör ryggen på spindeln lite ”hårig” med hjälp av tandpetaren.
7. Placera ut spökena.
Tips!
Vill man ha glasyr även på kanterna, dubbla mängden glasyr – följ receptet i övrigt.
One Comment
Pingback: