Glutenfri Banoffeepaj
Krämig kolasås, bananer, grädde och kex – en smarrig mix som går under namnet Banoffeepaj! Glutenfri, naturligtvis! ?
Botten
150 g smör
2,5 dl havregryn
2,75 dl mjölmix
0,5 dl brun farin
1 msk vatten
Fyllning/garnering:
1 burk kondenserad mjölk, kokad
2 bananer
3 dl grädde
jordgubbar
hyvlad mörk choklad
Börja med att koka burken med kondenserad mjölk – hela burken, utan att öppna den! Fyll upp vatten så att den täcker burken och låt koka i 2,5 timme på medelstark värme, fyll på med mer vatten vart efter så att burken hela tiden är under vatten, risken är annars att den exploderar. Det har nu bildats en krämig kolasås i burken! Låt dock burken svalna innan den öppnas
Mät upp mjölmix, havregryn, farinsocker och smör i matberedare och mixa ihop till en smulig massa, häll i vatttnet och kör till en deg (eller knåda ihop förhand).
Tryck ut degen i en springform eller pajform, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kyl i minst 20 min. Grädda sedan pajskalet i 10 min, 200 grader (den behöver inte få färg). Låt skalet svalna.
Vispa grädden och skiva bananer.
Bred ut kolasåsen i botten på pajskalet, lägg bananerna ovanpå (spara några till garnering), toppa med grädden. Garnera med skivade bananer, hyvlad mörk choklad och jordgubbar.