Frasiga Wienerbröd
Frasiga och glutenfria Wienerbröd framtagna av Glutenfria Köket är det bästa recpetet för riktigt goda wienerbröd – du kommer inte bli besviken!
Hej på er!
Åhhh jag är så fantastiskt STOLT över att kunna presentera de här frasiga wienerbröden!
Äntligen har jag lyckats ta fram ett recept på en glutenfri wienerdeg som faktiskt ger frasiga och precis lika goda wienerbröd som vanliga med gluten i.
Vet inte hur många gånger jag suktandes har gått förbi de där nygräddade, fina bakverken i butikerna. Det är nästan lite som tortyr ibland faktiskt med den goda doften som sprider sig och man så gärna skulle vilja kunna sätta tänderna i ett smarrigt wienerbröd.
Och nu kan du baka dessa godingar hemma!
Mitt bästa tips för att lyckas med detta är att först läsa igenom receptet noga innan du börjar. Kavla försiktigt så att degen inte spricker, vänd hellre på degen och kavla på andra sidan, det är nämligen alla lager man skapar med smör mellan som gör degen frasig. Och fuska inte med att kyla degen mellan kavlingarna, det gör det lättare att unvika en deg som spricker.
Mjölmixen som jag använt här är Finax nya basmjöl (används annat märke kan resultatet bli annorlunda).
Lycka till och dela gärna med dig om du testar mitt recept!
// Kram Linda
Glutenfria Kökets Frasiga Wienerbröd (hemgjord deg)
- Yield: 10 st 1x
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Wienerdeg:
- 25 g jäst för söta degar
- 6 dl glutenfri mjölmix, Finax basmjö
- 1,25 dl mjölk, kall
- 1 ägg (normaltstort, ca 60 g)
- 1 msk strösocker
- 1,5 tsk xantangummi (utvnnet av majs & soja, köps på mataffären)
- 100 g smör, kavlas in i degen
Vaniljkräm:
- ½ vaniljstång
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 äggula
- ½ dl strösocker
- 1½ msk potatismjöl
Glasyr:
- 1,5 dl florsocker
- 1 msk vatten
Instructions
- Börja med vaniljkrämen. Vispa ihop mjölk, grädde, socker, potatismjöl och äggulan i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i krämen (lägg ner stången också). Sätt kastrullen på plattan och låt sjuda ett par monuter under omrörning tills krämen tjocknat – den får inte koka då skär den sig. Ställ åt sidan att svalna.
- Skär smöret i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg skivorna brevid varann i en rektangel mellan två bakplåtspapper kavla ihop till en kaka, ställ tillbaka in kylen
- Smula jästen i en bunke och häll i den kalla mjölken, rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, mjölmix, strösocker, xantangummi och ägg. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna med elvispens degkrokar eller i en hushållsmaskin. Ställ in i kylen i 15 min.
- .Kavla ut degen till en rektangel, ca 20 ×15 cm, på lätt mjölat bakbord. Lägg smöret på ena halvan av rektangeln, ca 2 cm innanför kanterna. Vik sedan in kanterna mot och lite över smöret och vik därefter över andra deghalvan som ett lock.
- Kavla ut degen igen till en rektangel från långsida till långsida. Kavla med mycket lätt hand då degen gärna spricker. Vik därefter över en tredjedel av degen från ena kortsidan till mitten, vik sedan över den andra sidan så att du får en deg i tre lager (kallas treslag). Ställ in i kylen 10 min.
- Kavla med lätt hand ut degen ytterligare en gång från långsida till långsida till en rektangel, ca en centimeter tjock, och vik likadant igen. Ställ in i kylen igen ca 5 min.
- Vik degen ytterligare två-tre gånger på samma sätt, låt vila i kyl minst 5 min mellan kavlingarna. Kavla inte ut sista gången utan lägg degen i bakplåtspapper och låt vila i kylen i ca 15 minuter.
- Ta fram och kavla ut degen till en rektangel igen, 20 cm bred. Skär ut degen i fyrkanter 10×10 cm.
- Vik in hörnen mot mitten på varje kvadrat och tryck till. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
- Pensla wienerbröden med lätt uppvispat ägg. Klicka på vaniljkrämen.
- Grädda mitt i ugnen ca 8-9 min, 225 grader, eller tills de fått en fin brun färg och blivit frasiga.
- Rör ihop florsocker och vatten till glasyr och ringla över de kalla wienerbröden.
Notes
- Godast nygjorda men går att förvara i papperspåse 2-3 dagar.
- Fungerar utmärkt att frysa – antingen gräddade eller ogäddade (låt isf tina i kylen 1 timme innan gräddning).
6 Comments
Glutenfria Köket
Hej! Ja det stämmer. // Linda, Glutenfria Köket
Glutenfria Köket
Hej! Jag har inte testat utan, xantangummit gör att degen blir elastisk och tål att knådas men visst kan du testa att utesluta xantangummi – eller kanske testa med 0,5 msk psyllium husk istället? Lycka till! // Linda, Glutenfria Köket
Michel
Ska jästen lösas i kall mjölk?
Hlsn,
Michel
Glutenfria Köket
Nu är receptet uppdaterat, hade på länn att jag missade nått 😁 // Kram Linda
Sara
Hej, ser jättegoda ut! Går det att utesluta xantangummi?
Pia
Åååhhh- vill baka omedelbart- men- hur mycket smör ska man ha?
Ser verkligen fina ut!!! 💖