Ingredients
Scale
- 50 g jäst
- 4 dl ljummet vatten (37 grader)
- 1 liter mjölmix (500 g), tex Finax röd
- 0.5 tsk salt
- 1 msk honung – flytande el. fast
- 1 ägg
- 0.75 dl rapsolja/olivolja
- 75 g grovriven prästost
Ovanpå brödet: - 1 msk olivolja
- några nypor flingsalt
Dekoration:
Pärltomater
Röd paprika
Svart pepparkorn
Instructions
- Lös up jästen i vattnet. Tillsätt honung, salt, olja, mjölmix och ägg. Vispa ihop till en jämn och kladdig smet (som en muffinssmet) med hjälp av köksmaskin eller elvisp, vispa ihop smeten i några minuter.
- Tillsätt den rivna osten och rör ner i smeten. Låt jäsa i 15 min.
- Skär grönsakerna till kräftor. Halvera ovala pärltomater till huvudet. Halvera små tomater och skär av hörnen på två halvor till klorna. Skär paprikan i strimlor till kropp, stjärt och armar.
- Klä en form (40×32 cm) med bakplåtspapper. Häll ut smeten i formen och bred ut den jämnt med en slickepott. Låt jäsa i 25 min, täck formen med plastfolie.
- Ringla olivolja över brödet och gör ett tjugotal hål i brödet med fingret doppat i olja. Strö över flingsalt över brödet.
- Montera grönsakerna i form av kräftor, avsluta med pepparkorn till ögon.
- Grädda brödet mitt i ugnen i ca 25 min, 200 grader.
- Låt brödet svalna helt, dekorera med dillkvistar.