Ingredients
Scale
Mandelbotten:
- 200 g sötmandel, rostad & saltad (finns i chipshyllan, alt. använd naturella & rosta i stekpanna och salta lite lätt)
- 7 äggvitor
- 4 dl strösocker
Vaniljsmörkräm:
- 7 äggulor
- 1,75 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång eller 0.5 tsk vaniljpulver
- 150 g smör, rumstempererat
Chokladganach med daim:
- 3 stycken dubbeldaim, 165 g totalt
- 200 g mjölkchoklad
- 1 msk smör
- 1 tsk kaffepulver
- 1 dl vispgrädde
Instructions
- Börja med mandelbottnarna. Mixa nötterna fint i en matberedare/mixer. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning tills du fått en fin och tjock maräng. Vänd ner nötterna och rör försiktigt om tills nötterna är blandade.
- Rita tre runda cirklar på tre stycken bakplåtspapper, använd en tallrik eller springform på ca 23 cm som mall. Vänd pappret med strecket nedåt och bred/spritsa ut marängen lika stor som cirklarna.
- Grädda en maräng i taget i 25 min, 175 grader (över- & undervärme). Låt svalna helt.
- Vaniljsmörkräm: Mät upp äggulor, vispgrädde, strösocker och vaniljpulver/vaniljstång (dela på hälften och skrapa ur fröna med en kniv). Låt blandningen sjuda och rör om hela tiden medans den tjocknar. Ställ åt sidan att svalna helt.
- Vispa smöret luftigt i en bunke i ett par minuter, tillsätt sedan vaniljkrämen lite i taget och fortsätt vispa tills du fått en luftig vaniljsmörkräm.
- Dra mycket försiktigt bort bakplåtspappret från bottnarna, pappret fastnar lätt så dra sakta. Lägg upp en botten på ett fat och brev på 1/3 av smörkrämen, lägg på nästa botten och fortsätt med den tredje, avsluta med smörkräm. Låt vila i kylen.
- Daimganach: Finhacka mjölkchokladen till ganachen och lägg i en värmetålig bunke. Tillsätt kaffepulver och smör. Värm grädden i en kastrull så att den precis vill koka upp. Häll grädden över chokladen och rör ihop till en kräm. Hacka daimen och rör ner. Låt svalna helt.
- Bred ut krämen ovanpå tårtan (se till så att smörkrämen har stelnat först). Låt tårtan stå i kylen tills även ganachen har stelnat innan den serveras. Dekorera gärna med färska bär och servera med en klick grädde.