Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Glutenfri Daimtårta hemgjord almondy tårta

Glutenfri Daimtårta


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Mandelbotten:

  • 200 g sötmandel, rostad & saltad (finns i chipshyllan, alt. använd naturella & rosta i stekpanna och salta lite lätt)
  • 7 äggvitor
  • 4 dl strösocker

 

Vaniljsmörkräm:

  • 7 äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång eller 0.5 tsk vaniljpulver
  • 150 g smör, rumstempererat

 

Chokladganach med daim:

  • 3 stycken dubbeldaim, 165 g totalt
  • 200 g mjölkchoklad
  • 1 msk smör
  • 1 tsk kaffepulver
  • 1 dl vispgrädde

Instructions

  1. Börja med mandelbottnarna. Mixa nötterna fint i en matberedare/mixer. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning tills du fått en fin och tjock maräng. Vänd ner nötterna och rör försiktigt om tills nötterna är blandade.
  2. Rita tre runda cirklar på tre stycken bakplåtspapper, använd en tallrik eller springform på ca 23 cm som mall. Vänd pappret med strecket nedåt och bred/spritsa ut marängen lika stor som cirklarna.
  3. Grädda en maräng i taget i 25 min, 175 grader (över- & undervärme). Låt svalna helt.
  4. Vaniljsmörkräm: Mät upp äggulor, vispgrädde,  strösocker och vaniljpulver/vaniljstång (dela på hälften och skrapa ur fröna med en kniv). Låt blandningen sjuda och rör om hela tiden medans den tjocknar. Ställ åt sidan att svalna helt.
  5. Vispa smöret luftigt i en bunke i ett par minuter, tillsätt sedan vaniljkrämen lite i taget och fortsätt vispa tills du fått en luftig vaniljsmörkräm.
  6. Dra mycket försiktigt bort bakplåtspappret från bottnarna, pappret fastnar lätt så dra sakta. Lägg upp en botten på ett fat och brev på 1/3 av smörkrämen, lägg på nästa botten och fortsätt med den tredje, avsluta med smörkräm. Låt vila i kylen.
  7. Daimganach: Finhacka mjölkchokladen till ganachen och lägg i en värmetålig bunke. Tillsätt kaffepulver och smör. Värm grädden i en kastrull så att den precis vill koka upp. Häll grädden över chokladen och rör ihop till en kräm. Hacka daimen och rör ner. Låt svalna helt.
  8. Bred ut krämen ovanpå tårtan (se till så att smörkrämen har stelnat först). Låt tårtan stå i kylen tills även ganachen har stelnat innan den serveras. Dekorera gärna med färska bär och servera med en klick grädde.