Daimtårta
Läcker tårta med nötbottnar, vaniljsmörkräm toppad med en crunchig daimganach. En hemgjord Almondytårta med daim!
Hej hej!
Har ni smakat Almondys Daimtårta från frysdisken? Glutenfri givetvis!
Är en favorit bland köpe-fika för min del – nä jag bakar inte allt, alltid – ska villigt erkännas. Även en matbloggare köper fika! 😀
Men även om den köpta är god så ville jag ju såklart testa att baka en själv! Jättegod blev betyget från familjen men också väldigt mäktig med smörkrämen. Vet man innan att smörkräm kan bli lite ”too mutch” skulle jag rekomendera att göra lite mindre.
Lycka till! // Linda
PrintGlutenfri Daimtårta
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Scale
Mandelbotten:
- 200 g sötmandel, rostad & saltad (finns i chipshyllan, alt. använd naturella & rosta i stekpanna och salta lite lätt)
- 7 äggvitor
- 4 dl strösocker
Vaniljsmörkräm:
- 7 äggulor
- 1,75 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 vaniljstång eller 0.5 tsk vaniljpulver
- 150 g smör, rumstempererat
Chokladganach med daim:
- 3 stycken dubbeldaim, 165 g totalt
- 200 g mjölkchoklad
- 1 msk smör
- 1 tsk kaffepulver
- 1 dl vispgrädde
Instructions
- Börja med mandelbottnarna. Mixa nötterna fint i en matberedare/mixer. Vispa äggvitorna till ett fast vitt skum. Tillsätt lite socker i taget under fortsatt vispning tills du fått en fin och tjock maräng. Vänd ner nötterna och rör försiktigt om tills nötterna är blandade.
- Rita tre runda cirklar på tre stycken bakplåtspapper, använd en tallrik eller springform på ca 23 cm som mall. Vänd pappret med strecket nedåt och bred/spritsa ut marängen lika stor som cirklarna.
- Grädda en maräng i taget i 25 min, 175 grader (över- & undervärme). Låt svalna helt.
- Vaniljsmörkräm: Mät upp äggulor, vispgrädde, strösocker och vaniljpulver/vaniljstång (dela på hälften och skrapa ur fröna med en kniv). Låt blandningen sjuda och rör om hela tiden medans den tjocknar. Ställ åt sidan att svalna helt.
- Vispa smöret luftigt i en bunke i ett par minuter, tillsätt sedan vaniljkrämen lite i taget och fortsätt vispa tills du fått en luftig vaniljsmörkräm.
- Dra mycket försiktigt bort bakplåtspappret från bottnarna, pappret fastnar lätt så dra sakta. Lägg upp en botten på ett fat och brev på 1/3 av smörkrämen, lägg på nästa botten och fortsätt med den tredje, avsluta med smörkräm. Låt vila i kylen.
- Daimganach: Finhacka mjölkchokladen till ganachen och lägg i en värmetålig bunke. Tillsätt kaffepulver och smör. Värm grädden i en kastrull så att den precis vill koka upp. Häll grädden över chokladen och rör ihop till en kräm. Hacka daimen och rör ner. Låt svalna helt.
- Bred ut krämen ovanpå tårtan (se till så att smörkrämen har stelnat först). Låt tårtan stå i kylen tills även ganachen har stelnat innan den serveras. Dekorera gärna med färska bär och servera med en klick grädde.