Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfria citronsolskensbullar med citronkräm

Glutenfria Citronsolskensbullar


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk psylliumhusk, tex. Lindroos
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • 14 dl glutenfri mjölmix Finax röd, 750 g (används annat märke kan mjölmängden behöva justeras))

Fyllning:

  • 2 dl vaniljkräm, tex av pulver från vaniljsås (blandas enligt förpackningen) 
  • 1 citron, rivet skal från hela + 1 msk citronsaft

Garnering:

  • glasyr (1,5 dl florsocker + 1 msk vatten)
  • kokos
 

Instructions

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut tills jästen löst upp sig och häll i resten av mjölken. Tillsätt psylliumhusk och rör om, låt stå och svälla i 5 min.
  2. Tillsätt strösocker, salt, ägg, smör och mjölmix. Arbeta ihop degen i 5 min med elvispen och degkrokar eller i en hushållsassistent. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
  3. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord – degen kommer vara kladdig och behöver inte knådas, knåda inte i mer mjölmix degen ska vara kladdig. Strö över lite mjölmix över degen och forma med lätta händer degen till en rulle. Dela degen i ca 24 bitar.
  4. Forma en bulle (ha lite mjölmix på händerna för att den inte ska fastna men knåda inte in mer mjöl i degen)  platta till den. Lägg upp på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk. 
  5. Rör ihop vaniljkärmen enligt förpackningen och saft och rivet skal från citronen.
  6. Gör en fördjupning i varje bulle och fyll med citronkrämen. Pensla bullarna med ägg, krämen behöver inte penslas. Grädda mitt i ugnen i 11-14  min i 250 grader, gräddtiden varierar i olika ugnar. 
  7. Låt bullarna svalna helt. 
  8. Rör ihop glasyren, tillsätt ev mer vatten/florsocker tills du får en lagom konsistens. Ringla över glasyren och toppa med kokos. 
  • Prep Time: 80 min
  • Cook Time: 15 min