Ingredients
Scale
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 200 g smör, mjukt
- 1 dl strösocker
- 2 msk psylliumhusk, tex. Lindroos
- 1 krm salt
- 1 ägg
- 14 dl glutenfri mjölmix Finax röd, 750 g (används annat märke kan mjölmängden behöva justeras))
Fyllning:
- 2 dl vaniljkräm, tex av pulver från vaniljsås (blandas enligt förpackningen)
- 1 citron, rivet skal från hela + 1 msk citronsaft
Garnering:
- glasyr (1,5 dl florsocker + 1 msk vatten)
- kokos
Instructions
- Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite av mjölken. Rör ut tills jästen löst upp sig och häll i resten av mjölken. Tillsätt psylliumhusk och rör om, låt stå och svälla i 5 min.
- Tillsätt strösocker, salt, ägg, smör och mjölmix. Arbeta ihop degen i 5 min med elvispen och degkrokar eller i en hushållsassistent. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord – degen kommer vara kladdig och behöver inte knådas, knåda inte i mer mjölmix degen ska vara kladdig. Strö över lite mjölmix över degen och forma med lätta händer degen till en rulle. Dela degen i ca 24 bitar.
- Forma en bulle (ha lite mjölmix på händerna för att den inte ska fastna men knåda inte in mer mjöl i degen) platta till den. Lägg upp på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min under bakduk.
- Rör ihop vaniljkärmen enligt förpackningen och saft och rivet skal från citronen.
- Gör en fördjupning i varje bulle och fyll med citronkrämen. Pensla bullarna med ägg, krämen behöver inte penslas. Grädda mitt i ugnen i 11-14 min i 250 grader, gräddtiden varierar i olika ugnar.
- Låt bullarna svalna helt.
- Rör ihop glasyren, tillsätt ev mer vatten/florsocker tills du får en lagom konsistens. Ringla över glasyren och toppa med kokos.
- Prep Time: 80 min
- Cook Time: 15 min