Ceasarsallad med hemgjord dressing och vitlöksbröd
Första inlägget för 2013! 🙂
Har haft lite jullov och njutit av ledigheten med familjen. Igår åkte vi ner till Stockholm och Tekniska museet, det var rikigt roligt faktiskt med mycket att se för stora och små. Matnörd som man är fastnade jag vid gamla köksmaskiner, så roligt att se!
Överst till vänster står en Husqvarna Glassmaskin från 1918, på bilden bredvid syns en tvättmaskin från 1945 som även kan användas till bakning, vispning och malning (!).
Längst ner till höger är en handdriven diskmaskin från 1860 och bilden brevid visar en kaffebryggare från 1870 🙂
Till middag denna söndag blev det en god ceasarsallad med hemgjord dressing och vitlöksbröd.
Det blev många sardeller kvar i burken efter att jag gjort såsen, kanske blir en laddning tapenade i helgen! 🙂
Till 2 pers
2 st kycklingfiléer
1 pkt bacon
Romansallad
Gurka
Körsbärstomater
Parmesanost, hyvlad
Dressing:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
4 st sardeller
1 klyfta vitlök
½ dl olivolja
½ dl rapsolja
½ dl finriven parmesanost
½ msk vitvinsvinäger
½-1 msk vatten
ngr droppar citronsaft
Salt & peppar
Vitlöksbröd:
2 skivor formfranska
½ msk flytande smör/margarin
½ msk olivolja
1 liten klyfta vitlök
lite torkad persilja, eller färsk
salt & peppar
flingsalt
Börja med dressingen (kan förberedas).
Mixa äggula, vitlök, dijonsenap och sardeller i en mixer. Tillsätt oljorna först droppvis tills såsen tjocknar, därefter i en tunn stråle. Rör ner parmesanosten och smaka av såsen med citronsaft, salt, peppar och vitvinsvinäger.
Skär kycklingfilén i mindre bitar och stek med grillkrydda tills de är genomstekta. Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Skölj grönsakerna och skär i lagom stora bitar.
Dela brödet diagonalt till trekanter. Rör ihop smör, olja, vitlök, persilja, salt och peppar. Pensla vitlökssmöret på ena sidan av brödbitarna och lägg på bakplåtspapper, strö över flingsalt. Gratinera mitt i ugnen, ca 5 min, i 225 grader.