Äppelmos i stora lass!
Håller som bäst på att göra äppelmos av alla äpplen jag tog ner i söndags. Har hunnit göra 8 kilo mos hittils. Och mer äpplen finns det ute i trädgården! 🙂
Nu har jag ju sånn tur att jag fått ta över min mammas trotjänare – en Kenwood från sjuttiotalet – och den fungerar perfekt!
Det som är extra bra är nämligen att det finns en passertillsats till den vilket innebär att det bara är att klyfta äpplena, ta bort det som är fult och skadat för att sedan stoppa ner klyftorna i toppen på maskinen (metallrör) – sen kommer moset ut på mitten och längst bort åker skal, skrutt och kärnor ut – fantastiskt!!!
Nu är äpplena från det här trädet väldigt mjuka i köttet så jag behöver inte koka eller lägga dem i hett vatten, men det behöver man göra med en fastare äppelsort!
Av ett kilo äpplen blir det ungefär ett kilo mos.
Efter de första 10-15 äpplena blandar jag ner 1 krm askorbinsyra, för att moset inte ska bli brunt, sedan rör jag om lite då och då vartefter skålen fylls med mos – äpplena mörknar snabbt! När skålen är full – eller äpplena är slut 😉 – häller jag över moset i en annan bunke som står på en ”nollad” våg så jag ser hur mycket mos det är. Sedan tillsätter jag 2-3 dl socker per kilo mos (tar alltid den mindre mängden först och smakar av) samt mer askorbinsyra – det ska vara 1 krm askorbinsyra per kilo.
Fördela i kraftiga fryspåsar, jag tycker det är lagom med 500g per påse, och lägg i frysen. Klart!
3 Comments
Pingback:
Glutenfria Köket
Det tycker jag absolut, äppelmos är ju sååå gott. Att man dessutom har gjort det själv gör ju att det smakar ännu godare – och man vet vad det innehåller 🙂
Lycka till! 🙂 // Linda
Helena
Detta måste jag testa! Fick tre kassar äpplen av en kompis och dom måste tas om hand. Och jag har fått mammas trotjänare ”Evert”, en Bosch 1001 från 1970. Det finns med nån grej till den som liknar det du har på din maskin. Men jag måste nog koka mitt mos för äpplena är stenhårda. Nåja det ordnar sig nog!