Ingredients
Scale
Pajdeg:
- 5 dl glutenfri mjölmix, Finax röd
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl vatten
- 1 tsk xantangummi
- 2 tsk strösocker
- 200 g smör
Äppelfyllning:
- 5–6 st äpplen
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 tsk kanel
- 0,25 tsk malen ingefära
- 0,25 tsk muskotnöt
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk potatismjöl
- 1 msk flytande smör (el. smält smör)
Till pensling:
- 1 uppvispat ägg
- några nypor strösocker
Instructions
- Mät upp mjölmix, kokosmjöl, xantangummi och strösocker i en skål, Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig massa. Häll ner vattnet och rör ihop till en deg (den ska vara lite kladdig), låt den vila i 5 min så degen sätter sig.
- Dela degen i två bitar. Tryck ut den ena biten i en pajform ca 24 cm i diamter. Lägg den andra biten mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut degen lika stor som pajformen. Ställ in båda i kylen.
- Skala och kärna ur äpplena, skär de i 0,5 cm tjocka skivor och lägg i en skål. Tillsätt alla ingredienser till fyllningen och rör om tills allt blandats. Lägg äpplena i pajformen och platta ut de ordentligt.
- Ta fram den kavlade degen ur kylen. Skär degen i ca 2 cm tjocka remsor och fläta ihop bitarna till ett galler genom att först lägga ut 6 st remsor ovanpå pajen med 2 cm mellanrum. Lägg sedan remsor åt andra hållet, lyft försiktigt på de första remsorna och fläta in remsorna i de första till ett flätat galler.
- Pensla pajen med uppvispat ägg (eller pensla med mjölk för en äggri äppelpaj) och strö över några nypor strösocker. Grädda i 200 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt pajen grädda utterligare 20 min.
- Server ljummen med vaniljsås.