Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
glutenfri amerikansk äppelpaj

Glutenfri Amerikansk äppelpaj


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Pajdeg:

  • 5 dl glutenfri mjölmix, Finax röd
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk xantangummi
  • 2 tsk strösocker
  • 200 g smör

Äppelfyllning:

  • 56 st äpplen
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 tsk kanel
  • 0,25 tsk malen ingefära
  • 0,25 tsk muskotnöt
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 tsk potatismjöl
  • 1 msk flytande smör (el. smält smör)

Till pensling:

  • 1 uppvispat ägg
  • några nypor strösocker

Instructions

  1. Mät upp mjölmix, kokosmjöl, xantangummi och strösocker i en skål, Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig massa. Häll ner vattnet och rör ihop till en deg (den ska vara lite kladdig), låt den vila i 5 min så degen sätter sig. 
  2. Dela degen i två bitar. Tryck ut den ena biten i en pajform ca 24 cm i diamter. Lägg den andra biten mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut degen lika stor som pajformen. Ställ in båda i kylen.
  3.  Skala och kärna ur äpplena, skär de i 0,5 cm tjocka skivor och lägg i en skål. Tillsätt alla ingredienser till fyllningen och rör om tills allt blandats. Lägg äpplena i pajformen och platta ut de ordentligt. 
  4. Ta fram den kavlade degen ur kylen. Skär degen i ca 2 cm tjocka remsor och fläta ihop bitarna till ett galler genom att först lägga ut 6 st remsor ovanpå pajen med 2 cm mellanrum. Lägg sedan remsor åt andra hållet, lyft försiktigt på de första remsorna och fläta in remsorna i de första till ett flätat galler. 
  5. Pensla pajen med uppvispat ägg (eller pensla med mjölk för en äggri äppelpaj) och strö över några nypor strösocker. Grädda i 200 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt pajen grädda utterligare 20 min. 
  6. Server ljummen med vaniljsås.