Amerikansk äppelpaj
Fantastisk god glutenfri amerikansk äppelpaj! Lättarbetad pajdeg och magiskt god fyllning.
Hej på er!
Längtar du efter en riktigt, riktigt, riktigt god glutenfri äppelpaj?
Då har jag pajen för dig!
Den här glutenfria amerikanska äppelpajen är inte bara en fröjd för ögat med sitt vackra galler utan smakar precis lika gott som den ser ut att göra. Pajdegen är smidig att hantera och gjord av glutenfri mjölmix och kokosmjöl. Pajen fylls sedan med en smakrik fyllning av äpple, kanel, ingefära och muskot.
Servera pajen med vaniljsås eller vaniljglass. Mums!
Lycka till!
/Kram Linda
Glutenfri Amerikansk äppelpaj
- Diet: Gluten Free
Ingredients
Scale
Pajdeg:
- 5 dl glutenfri mjölmix, Finax röd
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl vatten
- 1 tsk xantangummi
- 2 tsk strösocker
- 200 g smör
Äppelfyllning:
- 5–6 st äpplen
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 tsk kanel
- 0,25 tsk malen ingefära
- 0,25 tsk muskotnöt
- 1 tsk citronsaft
- 2 tsk potatismjöl
- 1 msk flytande smör (el. smält smör)
Till pensling:
- 1 uppvispat ägg
- några nypor strösocker
Instructions
- Mät upp mjölmix, kokosmjöl, xantangummi och strösocker i en skål, Tillsätt smör och nyp ihop till en smulig massa. Häll ner vattnet och rör ihop till en deg (den ska vara lite kladdig), låt den vila i 5 min så degen sätter sig.
- Dela degen i två bitar. Tryck ut den ena biten i en pajform ca 24 cm i diamter. Lägg den andra biten mellan två ark bakplåtspapper och kavla ut degen lika stor som pajformen. Ställ in båda i kylen.
- Skala och kärna ur äpplena, skär de i 0,5 cm tjocka skivor och lägg i en skål. Tillsätt alla ingredienser till fyllningen och rör om tills allt blandats. Lägg äpplena i pajformen och platta ut de ordentligt.
- Ta fram den kavlade degen ur kylen. Skär degen i ca 2 cm tjocka remsor och fläta ihop bitarna till ett galler genom att först lägga ut 6 st remsor ovanpå pajen med 2 cm mellanrum. Lägg sedan remsor åt andra hållet, lyft försiktigt på de första remsorna och fläta in remsorna i de första till ett flätat galler.
- Pensla pajen med uppvispat ägg (eller pensla med mjölk för en äggri äppelpaj) och strö över några nypor strösocker. Grädda i 200 grader i 15 min, sänk sedan värmen till 175 grader och låt pajen grädda utterligare 20 min.
- Server ljummen med vaniljsås.