Vörtbröd
Saftigt och gott naturligt glutenfritt vörtbröd gjort på teffmjöl och durramjöl med julmust som degvätska. Ett riktigt gott bröd som man inte märker är glutenfritt!
Hej på er!
Måste bara säga att jag är lite extra nöjd med det här brödet för det blev så vackert!
Och ännu bättre är ju att det faktiskt är lika gott som det är vackdert.
Jag brukar baka Lingonlimpa till jul men ett vörtbröd förstärker julkänslan lite extra så därför fick det helt enkelt bli ett sådant till årets julbord. Kan även rekommendera Wasas goda glutenfria knäckebröd med Sesam och Havssalt – passar jättebra till julskinkan! (ej sponsrat bara tips)
Enligt livsmedelsverket kan man med celiaki dricka 1 glas julmust utan problem, vill man hellre baka på glutenfriöl istället går det bra, välj då gärna ett mörkt glutenfritt öl från systembolagets sortiment.
Hoppas du känner dig sugen på att testa mitt glutenfria vörtbröd nu!
Lämna gärna en rad i kommentarerna.
Lycka till!
/ Kram Linda
Glutenfritt Vörtbröd
Ingredients
- 12 g jäst (4 g Torrjäst)
- 3.25 dl julmust kall (eller glutenfri öl, gärna mörk)
- 25 g smör, smält
- 1 msk mörk sirap
- 1,75 dl teffmjöl, 100 g
- 1 dl durramjöl, 60 g
- 1 dl pofiber, 20 g
- 1 tsk malen pomerans (eller 1 tsk riven apelsin)
- 0.5 tsk mald ingefära
- 0.5 tsk mald kryddnejlika
- 0.5 tsk salt
- 2 msk psylliumhusk
Instructions
Smält smöret och ställ åt sidan att svalna.
Mät upp teffmjöl, durramjöl, pofiber, pomerans, ingefära, kryddnejlika, salt och psylliumhusk i en bunke. Blanda även i torrjästen om sån används.
Om färsk jäst används smula den i en bunke och häll i kall julmust, smör och sirap.
Vispa ner mjölblandningen med en vanlig visp – till en början blir smeten jättesimmig men tjocknar efter en stund så få inte panik! – och vispa ihop tills allt blandats ordentligt. Rör runt degen några gånger med en slickepott så att degen ligger som en boll mitt i bunken.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1,5 timme.
Strö över lite teffmjöl och stjälp upp degen på ett lätt mjölat bord. Forma degen till ett jämnt runt bröd utan att knåda degen för mycket. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk. Strö över lite mjöl ovanpå brödet och snitta ett mönster alt. skär tvära snitt över brödet med en vass kniv.
Grädda brödet mitt i ugnen i 225 grader i ca 1 timme, täck brödet med folie efter halva tiden så det inte blir bränt.
Låt brödet bli helt kallt innan det skärs i skivor (viktigt!).