Grova havrefrallor med fibrex
Rustika glutenfria frallor av den grova typen bakade med havregryn och fibrex för gott tuggmotstånd.
Hej hej!
Saknar du ett bröd som är enkelt att baka och som är sådär lite rustikt och med lagom mycket tuggmotstånd? Då tycker jag du ska testa att baka de här goda frallorna.
Fibrex och havregryn ger frallorna den där lite grövre konsistensen utan att vara ”för mycket”. Fibrex är gjord på fibrer från sockerbetor och är därför av naturen helt glutenfritt, finns att köpa i glutenhyllan i matbutiken
För att få saftiga och goda frallor ska degen vara kladdig så häll inte i mer mjölmix. Klicka ut smeten på bakplåtspappret och snygga till formen genom att strö över mjölmix på bullarna och jämna sedan till ytan.
Testa även mina goda Morotsfrallor!
Lycka till!
/ Kram Linda
Grova havrefrallor med fibrex
Ingredients
-
25 g jäst
-
2 dl vatten
-
2 dl mjölk
-
½ dl Fibrex
-
1 msk Psylliumhusk, tex från Lindroos
-
2 msk neutral olja
-
1 msk ljus sirap
-
1 tsk salt
- 50 g glutenfria havregryn
-
200 g glutenfri mjölmix, Finax röd
-
150 g glutenfri grov mjölmix, Finax grön
-
1 ägg (att pensla frallorna med)
Instructions
-
Värm mjölk och vatten till 37 grader i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke och lös upp jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av vätskan, Fibrex och fiberhusk och låt svälla i ca 10 min.
-
Rör ner olja, sirap och salt, blanda väl.
-
Mät upp havregryn samt de båda mjölmixerna och häll ner i degvätskan. Använd elvispens degkrokar eller en hushållsassistent och arbeta ihop till en jämn och kladdig deg i några minuter.
-
Klicka upp smeten på bakplåtspapper, ca 1 dl per fralla. Strö över lite mjölmix på frallorna och jämna till ytan med fingrarna (ta inte upp frallorna från pappret), på så vis slipper man ta upp degen på bakbord och undviker massa kladd!
-
Låt jäsa under bakduk i 25 min.
-
Pensla frallorna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 250 grader, i 12-15 min tills de är gyllenbruna.