Högtider,  Mjuka kakor

Battenbergkaka i Svensk kostym

Glutenfri läcker rutig kaka med smörkräm och en saftig botten som bakas i två olika färger och läggs ihop till ett rutigt mönster. Byt ut marsipanen mot sugarpaste så blir den även nötfri!

Hejsan!

Jag hoppas att ni alla hade en fin nationaldag och firade med något riktigt gott på tallriken.

Inne hos bloggen Matplatsen hade jag spanat in en riktigt häftig kaka vid namn Battenbergkaka som jag aldrig hört talas om förut. Som vanligt gör jag om receptet till glutenfritt och eftersom det närmade sig Sveriges nationaldag 6/6 så tyckte jag kakan gott kunde få en Sverige kostym i gult och blått. Traditionellt verkar Battenbergkaka göras med hälften rosa och hälften ofärgad ljus kaka samt med vit marsipan. Men det blev ju toppen så här med!

Barnen blev väldigt imponerade över det fina mönstret i kakan. Och att kakan var dekorerad med Nonstop från Marabou i Sveriges färger. Alltså hade den vunnit pluspoäng redan där!

Några ord om smaken på kakan då? Jo den har en god smak av citron, jag valde att ha i citronskal i både den gula och den blåa färgen. Mellan ”rutorna” och runt om är den spacklad med smörkräm.
Kakan blir väldigt saftig och nästan lite skör, det gör inget om den blir lite trasig på något ställe man lägger ihop allt i kakan om ”limmar” med smörkräm så det är inte hela världen.

Grattis Sverige!
Lycka till med bakningen!
// Linda

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Battenbergkaka i Svensk kostym


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

Scale

Kakan:

  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 2,5 dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal från en citron 
  • gul & blå hushållsfärg

Smörkräm:

  • 75 g smör 
  • 2 dl florsocker

Blått marsipanlock
Smarties 


Instructions

  1. Smält smöret och låt det svalna. Smöra och bröa två brödformar med glutenfritt ströbröd (eller grädda en i taget).
  2. Vispa ägg och socker luftigt, vispa i minst 5 min till en tjock konsistens.
  3. Blanda mjölmix, mandelmjöl, bakpulver, vaniljsocker i en egen skål. Vänd ner blandningen i äggsmeten, vänd runt försiktigt utan att vispa tills allt blandats.
  4. Tillsätt det smälta smöret och rivet citronskal, vänd runt utan att vispa. 
  5. Häll upp hälften av smeten i en bunke. Färga den ena smeten blå och den andra gul.
  6. Fyll upp smeten i varsin form – eller grädda en i taget – var färg för sig. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 min tills kakan stannat.
  7. Låt bottnarna svalna helt. Dela varje botten i tre bitar, skär längs med kakan uppifrån och ned.
  8. Vispa ihop smör och florsocker till smörkrämen, vispa i ett par minuter tills krämen blivit vitare. 
  9. Montera kakan genom att lägga tre bitar av botten på ett fat, bred på smörkräm på sidorna av varje bit och tryck ihop dom. Bred på smörkräm ovanpå och lägg dit resterande tre bitar – glöm inte att ha på smörkräm mellan bitarna. Det gör inget om bitarna skulle gå sönder det går bra att ”limma” dit dom, inget som märks i kakan.
  10. Fördela resten av smörkrämen runt om hela kakan. Lägg på marsipanlocket och jämna till kanterna.
  11. Skär av ändbitarna med en vass kniv så att det fina mönstret syns. 
  12. Dekorera och servera! Håller sig 3-4 dagar i kylskåp.
”Det gör inget om bitarna skulle gå sönder, det är inget som märks i kakan”
”Spackla hela kakan med smörkräm”
”Lägg på marsipanlocket och jämna till kanterna, dekorera med tex. NonStop (här i Sverige edition) eller annat godis”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star