Morotsbröd
Morötter i bröd tycker jag är fantastiskt gott!Dessutom ger de brödet en fin färg och gör det saftigt. Solrosfrön passar bra ihop med morötterna och ger brödet ytterligare lite mer smak men det är inget måste, de går jättebra att utesluta!
Lycka till! Kram / Linda
PrintMorotsbröd
- Total Time: 1 hour 20 minutes
- Yield: 1 bröd 1x
Description
Saftig och mjukt bröd med nyttiga morötter, solrosfröna i receptet är helt valfria!
Ingredients
Scale
- 2,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 1 dl kesella, 10%
- 1 tsk salt
- 1 msk honung
- 1½ dl rivna morötter
- 9 dl mjölmix (450 g), tex. Finax röd
- ½ dl solroskärnor, naturella
Pensling:
-
Lätt uppvispat ägg
Instructions
- Värm mjölken till 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölken.
- Riv morötterna fint på ett rivjärn.
- Rör ner resten av mjölken i bunken och tillsätt kesella, salt, honung och de rivna morötterna.
- Tillsätt 1/3 av mjölmixen och vispa ihop med elvispens degkrokar, eller med hjälp av en hushållsmaskin, på lägsta effekt tills allt blandats. Tillsätt resten av mjölmixen, lite i taget, öka sedan hastigheten och arbeta ihop degen i några minuter till en jämn och kladdig smet.
- Olja en brödform och häll i degen, fördela degen jämt i formen och jämna till ytan. Låt jäsa under bakduk i 45 min.
- Skär försiktigt sneda snitt med hjälp av en vass kniv tvärs över brödet, pensla med lätt uppvispat ägg.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 min, 200 grader. Känn efter med en provsticka att brödet är klart (stickan ska vara torr).
- Låt brödet svalna på ett galler med en bakduk över, skiva upp och förvara i frysen.
- Prep Time: 55 min
- Cook Time: 25 min