Havrelimpa
Tipsar om ett recept på en jättegod glutenfri havrelimpa, finns på bloggen sen tidigare men är väl värd att lyftas fram igen ?
Till 1 limpa
25 g jäst, blå
2 ½ dl vatten
½ msk fiberhusk
1 dl (40 g) Semper Ren havregryn
1 msk rapsolja
½ tsk salt
270 g mjölmix, Finax röd
ägg till pensling
lite Semper Ren havregryn till garnering
Värm vattnet till 37 grader, mät gärna med en termometer. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet, tillsätt sedan resten. Rör ner fiberhusk och ren havre, låt sedan stå och svälla i 10 min.
Tillsätt salt, olja och mjölmix, kör några minuter med elvispens degkrokar, eller i assistenten, till en jämn och kladdig deg. Pensla en bakform med olja och häll ner degen, jämna till ytan med slickepott. Jäs i 45 min under bakduk.
Pensla brödet med lätt uppvispat ägg, smula över havregryn.
Grädda mitt i ugnen i 25 min, 200 grader.