Vaniljstekta äpplen med kolasås och glass
Iår svämmar trädgården över av alla äpplen! Hemma hos oss har vi över 15 st äppelträd så vi har mängder, tur att fåren gillar äpplen och får fallfrukten ?
Vaniljstekta äpplen som serveras med kolasås och glass är en jättegod efterrätt som vi gör då och då – jättegott så testa gärna!
Till 4 portioner
4-6 äpplen, beroende på storlek
50 g smör
1,5 tsk vaniljsocker
Kolasås
2 dl vispgrädde
1/2 dl mjölk, 1,5%
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
Börja med kolasåsen. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull, tänk på att såsen bubblar upp så ta en kastrull med höga kanter, koka upp såsen under omrörning, sänk sedan värmen och låt såsen puttra på medelstark värme i ca 5 min, rör då och då. Ta av kastrullen från värmen och lägg över plastfolie för att undvika att en hinna bildas, låt såsen svalna.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Hetta upp en stekpanna och låt smör och vaniljsocker smälta, tillsätt äpplena och låt puttra ihop tills äpplena är mjuka, ta upp ur pannan och lägg upp i portionsskålar.
Servera med vaniljglass och kolasås.