Saffransbullar och lussekatter
Tyckte att det var hög tid att baka lussebullar och lussekatter, är ju redan andra advent 🙂
De andra i familjen monterade ihop och dekorerade det årliga pepparkakshuset (inte glutenfritt), samt bakade pepparkakor. Än så länge har jag tyvärr inte hittat något glutenfritt recept på pepparkakor som jag är helt nöjd med – det recept som finns här på bloggen är goda men jag är inte helt nöjd 🙂 Men jag ger inte upp – jag ska ta fram ett recept som jag är nöjd med – så det så!
Vi åt ett väldigt gott adventsfika iaf med nybakade bullar och lussekatter 🙂
Istället för russin brukar jag strö över pärlsocker – de flesta petar ju bort russinen ändå!
Till ca 40 st beroende på storlek
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl ljus sirap
1 g saffran (2 kuvert)
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 1/2 dl Kesella, naturell
1 140 g glutenfri mjölmix (ca 1,9 liter), Finax
Fyllning till saffransbullar
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Pensling
1 lätt uppvispat ägg
pärlsocker
Smula sönder jästen i bunke och lös upp med lite av den kalla mjölken, tillsätt sedan ner resten av mjölken. Rör ner Fiberhusk och låt svälla 10 min. Blanda sedan ner kesella, smör i klickar, salt, sirap, saffran (mortlad med lite strösocker) och hälften av mjölmixen, kör till en slät deg i maskin. Häll i resten av mjölet i omgångar medan maskinen går.
Rör ihop fyllningen till bullarna med en elvisp – uteslut fyllningen om du endast vill göra lussekatter. Man kan även göra bullar av hälften av degen och lussekatter av den andra hälften.
Ta upp degen på mjölat bakbord (degen ska inte jäsa i bunken) och knåda med lätt hand. Dela degen i två delar och kavla ut en bit i taget till en stor rektangel. Bred ut hälften av fyllningen på degen och rulla ihop från långsidan, skär i ca 2 cm tjocka skivor och lägg i bullformar på en bakplåt. Gör likadant med den andra degbiten. Låt bullarna jäsa 1 1/2 timme under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 min, 250 grader.
7 Comments
Glutenfria Köket
Den röda 🙂
Lotta
Haag menar till Lusse bullar
Lotta
Hej vilken av Finax glutenfri mix använder du den blå eller röda?
Med vänliga hälsningar
Lotta
Glutenfria Köket
Svårt att säga, men kanske du hade för mycket mjöl vid tex utbakningen? Testa även att öka mängden saffran.
Hoppas de blir bättre nästa gång. // Linda
Cecilia Andersson
Jag vet inte vad jag gör för fel, när jag bakade lussekatter i år så smakade de klara bara mjöl. Sonen och jag tyckte inte om de. Vad gör jag för fel? Är inte duktig på att baka glutenfritt. //cicci
Glutenfria Köket
Har inte testat dina pepparkakor, ska genast kika in hos dig – tack! 🙂
Ha det så bra! // Linda
Kjersti
Har du testat mina pepparkakor? Jag tycker faktiskt de är riktigt, riktigt goda. Idag ska jag göra en ny sats efter ett nytt recept som jag kreerade häromdagen, men där jag ska ändra lite eftersom de flöt uit lite för mycket. Du får fortsätta exprimentera på ditt håll, så fortsätter jag på mitt. Ha en fin dag och en fin ny vecka!