Description
Mjuk och fin smak av choklad i en saftig och god kaka!
Ingredients
Till kakan:
155 g mjukt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
5 dl glutenfri mjölmix, tex Lailas blå
1 dl maizena majsstärkelse
1 tsk xantangummi
1,25 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 dl kakao
2,5 dl mjölk
1,25 tsk vitvinsvinäger
2 tsk röd livsmedelsfärg
Till frostingen:
300 g naturell färskost
50 g mjukt smör
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
500 g florsocker
Instructions
1. Vispa smör och strösocker luftigt med elvisp.
2. Tillsätt ägg, vaniljsocker och vinäger, vispa ihop. Smeten blir lite grynig av vinägern men det är precis som det ska vara.
3. Mät upp den röda färgen och häll ner i blandningen, vispa ihop tills färgen blandats.
4. Tillsätt nu kakao, mjölmix, majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat, salt och xantangummi, vispa ihop på lägsta hastighet med elvispen. Avsluta med att hälla i mjölken, lite i taget, vispa hela tiden.
5. Klä en springform på 18 cm med bakplåtspapper i botten och runt kanterna, se till att kanterna blir högre än formen då kakan blir hög.
6. Grädda kakan i 175 grader, näst längst ner i ugnen i ca 1 timme. Lägg över ett bakplåtspapper om kakan ser ut att få för mycket färg. Låt kakan kallna i formen.
7. Vispa smör och färskost luftigt. Tillsätt vaniljsocker, salt och florsocker och vispa ihop till en krämig massa. Låt stå i kylen tills kakan svalnat helt.
8. Skär kakan i tre delar och bred färskostkrämen mellan lagren, avsluta med färskost.
9, Dekorera på valfritt sätt, tex. vita chokladflarn som på bilden. Temperera vit choklad och bred ut på tex. en plastpåse eller plastficka och låt stelna. Bryt i bitar och dekorera tårtan.
Notes
Kakan är mäktig så det behövs inte stora bitar.
- Prep Time: 60
- Cook Time: 60