Pepparkakstårta med pepparkakskottar
Glutenfri mjuk pepparkaka med cream cheese frosting dekorerad med pepparkakskottar.
Hej hej!
En riktig vintertårta med glutenfria pepparkakskottar gjorda av mjuk pepparkaka blandat med färskost som ”kärna” och glutenfria chokladflingor runt om – supercharmig.
För att få en stadig tårta har jag gräddat varje botten till varje lager var för sig. Mjuk pepparkaka är ganska porös och saftig vilket gör att den kan vara svår att dela på men vill man inte grädda de olika bottnarna för sig går det lika bra att baka en mjuk pepparkaka.
Lycka till! // Linda
Glutenfri Pepparkakstårta med pepparkakskottar
Ingredients
Scale
Botten:
- 200 g smör, rumsvarmt
- 4 dl strösocker
- 4 ägg
- 3 dl gräddfil, eller byt till naturell yoghurt
- 3 msk pepparkakskrydda
- 2 tsk bikarbonat
- 6 dl glutenfri mjölmix (360 g), Finax röd
- 2 dl lingonsylt
Frostning:
- 150 g smör, rumsvarmt
- 2 dl florsocker
- 2 msk vaniljsocker
- 300 g färskost
Pepparkakskottar:
- mjuk pepparkaka (använd en av de fem bottnarna)
- 50 g färskost
- glutenfria choklad cornflakes, tex från Nestlé
Dekoration:
- rosmarinkvistar
- granatäppelkärnor, färska eller frysta
Instructions
- Botten. Vispa smör och strösocker pösigt med en elvisp, tillsätt sedan äggen ett i taget och vispa till en pösig smet.
- Rör ner gräddfilen med en slickepott.
- Blanda pepparkakskrydda och bikarbonat med mjölmix. Vänd ner mjölblandningen lite i taget i äggsmeten och rör till en jämn smet.
- Rör till sist i lingonsylten.
- Smöra och bröa 5 st formar (ca 20 cm i diameter) och fördela smeten jämnt mellan formarna. Använder du endast en form rekomenderar jag att mäta upp smeten i fem skålar först för att få så jämna bottnar som möjligt.
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 min i 200 grader (över- & undervärme). Låt bottnarna svalna helt.
- Frosting. Mät upp ingredienserna till frostingen i en bunke och vispa ett par minuter tills den är fluffig och krämig.
- Montering. Montera tårtan (observera att endast 4 bottnar ska användas till tårtan – den femte används till kottarna). Lägg en botten på ett fat och bred på ett lager frosting, ca 0,5 cm tjockt. Lägg på nästa botten och upprepa tills de 4 bottnarna är använda. Täck tårtan med den restrerande frostningen.
- Kottar. Dela den femte pepparkaksbotten på hälften och smula ner i en bunke. Blanda smulorna med färskost och rör om till en deg som går att forma. Rulla valnötsstora bollar och forma dom droppformade och toppiga upptill. Stick in chokladflingor i degbollarna för att skapa kotten, börja nedifrån och gå runt kotten uppåt. Försök lägga de omlott för att få en naturlig form på kottarna.
- Dekorera tårtan med kottarna, rosmarinkvistar och granatäppelkärnor.