Ingredients
Botten:
7 äggvitor
3,5 dl strösocker
5 dl vårgårdaris
Chokladkräm:
2 dl mjölk
1 dl maizena majsstärkelse
0,5 dl kakao
4 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl florsocker
Topping:
5 dl vispgrädde
Blåbär
Pysalis
Instructions
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp på hög hastighet. Vispa ner socker lite i taget och fortsätt vispa några minuter till en blank marängsmet utan sockerkristaller kvar.
- Vänd ner riset och blanda väl utan att vispa.
- Bred ut smeten på två plåtar (30×40 cm med bakplåtspapper), hälften av smeten på varje plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 60 min, 125 grader.
- Låt gärna marängbottnarna stå kvar i ugnen på eftervärme tills de svalnat helt men det går bra att ta ut dom och låta svalna på plåten om man har bråttom.
- Mät upp alla ingredienser till chokladkrämen i en kastrull och koka ihop alla ingredienser på medelhög värme under ständig omrörning för att undvika klumpar. Låt krämen sjuda i ett par minuter under omrörning till lagom tjock konsistens. Låt svalna.
- Vispa grädden till toppingen och skölj blåbärena.
- Lägg en marängbotten på ett serveringsfat (eller på en av plåtarna klädd med tex folie för utseendetsskull med bakplåtspapper ovanpå för att lättare kunna skära tårtan). Bred på chokladkrämen.
- Lägg på nästa marängbotten och bred på grädden och toppa med bär.